Amsterdam krijgt een metaverse-festival
Virtuele wereld in de spotlights

Amsterdam krijgt een metaverse-festival

20-03-2022 23:01 Laatste update: 23:04

De eerste editie van metaverse-festival MET AMS vindt deze zomer plaats in Amsterdam. Naast een congres zijn er culturele bijeenkomsten en een nachtprogramma. Doel is het onderwerp toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Met het festival hopen de organisatoren meer interesse te kweken voor de aankomende metaverse. Dat zijn gedeelde werelden in virtual reality die in de komende jaren de beleving van het internet grondig kunnen gaan veranderen. Volgens de oprichters is MET AMS het eerste festival in zijn soort.

Tijdens het evenement kunnen professionals uit de tech-wereld en andere sectoren allerlei events bijwonen en deelnemen aan discussies. Om het onderwerp toegankelijker te maken voor een breder publiek organiseert het festival ook kunstroutes, concerten en virtual reality-events. MET AMS vindt plaats tussen 14 en 17 juni.

Kijken door een culturele bril

Peter Meere, een van de oprichters van MET AMS, wil dat Europa niet achterop raakt op het gebied van de metaverse. "Ontwikkelingen binnen Web3 gaan enorm snel. Buiten Europa zijn er al veel events en conferenties die over de metaverse gaan.” 

Om zich van die andere evenementen te onderscheiden, willen de oprichters de metaverse bovendien door een 'culturele bril' bekijken. Veel soortgelijke festivals zijn nu nog vaak gericht op tech-liefhebbers. Door ook te tonen wat voor invloed de metaverse kan hebben op vlak van mode, kunst, muziek en duurzaamheid hopen de organisatoren meer mensen betrokken te krijgen.

“De metaverse en alles wat daarbij komt kijken gaat in de toekomst impact hebben op ieders leven,” verklaart Edmund Howards, een andere medeoprichter van MET AMS. 

Tickets op de blockchain

Opvallend is dat de toegangstickets voor het festival ingeruild zullen kunnen worden voor een NFT. Die zullen ontworpen worden door zowel internationale als lokale kunstenaars, maar voorlopig is nog niet bekend wat ze gaan inhouden. Wat wel bekend is, is dat bezoekers ze zullen kunnen gebruiken als avatar. 

De organisatoren laten ook weten dat er tijdens het festival speciale ‘NFT-drops’ zullen gebeuren. Dat is niet meer dan de release van een nieuwe collectie. De opbrengsten daarvan zullen volgens MET AMS naar een goed doel gaan.

NFT’s zijn een soort virtueel bewijs van eigendom. Zij tonen aan dat een persoon de eigenaar is van een elektronisch kunstwerk. 

Al een aantal namen bekend

Hoewel de volledige line-up nog niet bekend is, zijn er al een aantal namen die bevestigd zijn. De meest prominente onder hen zijn The Sandbox, een metaverse-wereld die begin dit jaar in het nieuws kwam nadat bleek dat er al voor honderden miljoenen dollar aan virtueel vastgoed werd verkocht.

Ook de oprichters van een aantal NFT- en techbedrijven zijn van de partij. Onder hen is Sam Joel, de oprichter van GiveTree, een virtuele wereld gericht op goede doelen. Een andere bekende naam is Lisa Mayer, de stichter van Boss Beauties. Dat is een wereldwijd initiatief om vrouwen in de tech-sector te promoten. 

De meest opvallende naam is misschien wel Laya Mathikshara. Dat is een NFT-kunstenares uit India die vorig jaar wereldberoemd werd nadat ze een NFT verkocht voor maar liefst een miljoen dollar. Mathikshara was toen slechts dertien jaar oud. 

Bekijk ook: