© Andrei Stiru

Oekraïne wil een no-flyzone voor drones
Drones in Oekraïne

Oekraïne wil een no-flyzone voor drones

18-03-2022 15:55 Laatste update: 17:00

De Chinese dronemaker DJI kan met zijn technologie bepalen waar drones mogen vliegen. De Oekraïense overheid wil nu dat het bedrijf de drones die Rusland gebruikt aan de grond houdt.

De vicepremier van Oekraïne, Mykhailo Fedorov, heeft drone-marktleider DJI gevraagd om de levering van diensten aan Rusland stop te zetten. Hij zegt dat het Russische leger drones van het merk gebruikt om raketten te helpen met navigeren. In een open brief vraagt Fedorov ook dat het bedrijf alle DJI-drones in Oekraïne die in het buitenland zijn gekocht uitschakelt.

Dat kan het bedrijf omdat de drones uitgerust zijn met zogenaamde 'geofencing'-technologie: een onzichtbare grens waarbinnen drones niet kunnen vliegen. Met de technologie zijn drones uit de buurt van vliegvelden en militaire complexen te weren.

Het zou niet de eerste keer zijn dat DJI een no-flyzone maakt boven een oorlogsgebied. In 2017 creëerde het bedrijf al een geofence over bijna heel Irak en Syrië. Dat deed het nadat geruchten opdoken over drones die met bommen werden uitgerust om aanslagen te plegen.

Geofencing is te omzeilen

DJI beantwoordde de vraag van Fedorov in een tweet. Het bedrijf zegt daarin dat het geofencing rond Oekraïne zou kunnen activeren als het land daarvoor een formeel verzoek indient. Het bedrijf waarschuwt wel dat het systeem te omzeilen valt en dat ook drones van Oekraïners niet meer zouden kunnen vliegen. 

Journalisten en burgers in Oekraïne kregen vorige week honderden drones gedoneerd uit het buitenland, waaronder drones van een Nederlandse stichting, bedoeld om oorlogsmisdaden mee vast te leggen. De Nederlandse drones waren allemaal van DJI en zouden onbruikbaar kunnen worden als DJI de geofence activeert. Als DJI-gebruikers geen online-update uitvoeren, kan de drone wel blijven vliegen.

Locatie van drones te detecteren

Fedorov zei ook dat Rusland het AeroScope-product van DJI gebruikt tegen Oekraïne. Dat is een apparaat dat drones van het merk detecteert en de locatie ervan opspoort. De technologie wordt normaal gesproken verkocht om de veiligheid van het luchtruim te bewaken. Fedorov vraag DJI om AeroScope voor Oekraïense gebruikers uit te zetten.

Volgens DJI is dat onmogelijk. AeroScope zou niet uitgeschakeld kunnen worden en zou dus ook voor Oekraïense gebruikers gewoon moeten werken. Het Chinese bedrijf zegt ook dat alle recente drones van het merk daarvoor ingebouwde ontvangers hebben.

Bekijk ook: