mediamarkt dji drone drones media markt rusland leger oekraine
Drones

MediaMarkt stopt verkoop drones van DJI vanwege inzet door Russisch leger

27 maart 2022 om 19:00
Laatste update: 27 maart 2022 om 19:07

Winkelketen MediaMarkt is gestopt met de verkoop van de drones van het grote merk DJI. De reden is dat het Chinese bedrijf drones en data zou blijven leveren aan het Russische leger.

MediaMarktSaturn, het Duitse moederbedrijf van MediaMarkt, heeft per direct de DJI-drones uit zijn assortiment gehaald. Op de Nederlandse site zijn de drones van het Chinese merk momenteel ook niet meer te vinden. DJI is met afstand de grootste fabrikant van drones wereldwijd.

MediaMarkt zegt van 'meerdere bronnen informatie te hebben ontvangen' dat het Russische leger producten en data van DJI gebruikt voor 'militaire activiteiten in Oekraïne'. "We hebben daarom de fabrikant uit ons assortiment gehaald in al onze winkels." 

'Meewerken aan vermoorden burgers'

De Oekraïense vicepremier Mykhailo Fedorov riep DJI onlangs op om de banden met Rusland te verbreken. Russische troepen gebruiken volgens hem producten van DJI om hun raketten te richten. "DJI, willen jullie onderdeel uitmaken van deze moordpartijen? Blokkeer de producten die de Russen helpen om Oekraïners te doden!", schreef Fedorov in een open brief. DJI zegt 'geen enkel gebruik te ondersteunen dat schade toebrengt aan mensen'. 

DJI-drones te traceren

Het Russische leger maakt behalve van drones ook gebruik van het detectiesysteem AeroScope van DJI. Daarmee kunnen de militairen DJI-drones die door Oekraïeners worden gebruikt in een straal van tientallen kilometers te traceren. Vervolgens kunnen die locaties onder vuur genomen worden.

DJI beweert dat het AeroScope niet op afstand uit zou kunnen schakelen. De drones zenden de AeroScope-signalen lokaal uit naar elke ontvanger in de buurt. Drone-bezitters kunnen dat volgens DJI zelf niet uitzetten. 

'Hack maakt ze weer onzichtbaar'

De Nederlandse actiegroep Eyes On Ukraine, dat DJI-drones doneert aan Oekraïense journalisten voor het filmen van oorlogsmisdaden, zegt wel een manier te hebben om de drones onzichtbaar te maken voor AeroScope. De groep werkt samen met Duitse hackers om de software van de DJI-drones te hacken.

"Zij zorgen ervoor dat de drone niet meer zichtbaar is. Dit is ook door hen getest met een AeroScope-ontvanger. Zij weten nu dat hun hack werkt en dat de drones veilig zijn", zei Winfried Rijssenbeek van Eyes on Ukraine in de Bright Podcast.  

Luister onze podcast over drones in Oekraïne: