© Blue Origin

Bezos klaagt NASA aan omdat Musk maanlander mag bouwen
Ruimtevaart

Bezos klaagt NASA aan omdat Musk maanlander mag bouwen

16-08-2021 17:05 Laatste update: 17:05

Miljardair Jeff Bezos stapt naar de rechter omdat SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van zijn rivaal Elon Musk, een maanlander voor NASA mag bouwen.

Bezos' ruimtevaartbedrijf Blue Origin viste onlangs achter het net toen SpaceX het miljardencontract van NASA binnenhaalde. Bezos heeft daarom nu een zaak aangespannen bij de Court of Federal Claims in Washington, een aparte rechtbank voor financiële zaken tegen de Amerikaanse overheid.

Blue Origin zegt dat de beslissing van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA onwettig is en dat de voorstellen van SpaceX en Blue Origin niet goed zijn beoordeeld.

Contract van 2,9 miljard

SpaceX kreeg het contract voor de maanlander eerder dit jaar. Het bedrijf van Musk ontwikkelt een vaartuig waarmee astronauten voor het eerst sinds 1972 weer voet op de maan moeten zetten. Dat moet over een paar jaar gebeuren.

Het vaartuig wordt Starship HLS (Human Landing System) genoemd. Met de deal is een bedrag van 2,89 miljard dollar gemoeid, omgerekend bijna 2,5 miljard euro. 

Eerdere klacht van tafel geveegd

Blue Origin klaagde eerder tevergeefs bij de General Accounting Office (GAO), de Amerikaanse versie van de Rekenkamer. De GAO oordeelde dat NASA "het recht heeft om dit werk aan te besteden aan meerdere bedrijven, een bedrijf, of helemaal niemand". De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zou minder geld hebben gekregen voor het project dan verwacht, en daarom voor slechts een partij hebben gekozen.

Het argument van Blue Origin dat de procedure dan maar helemaal opnieuw zou moeten hebben gestart, veegde GAO van tafel. "Er bestaat geen eis dat NASA discussies aangaat of zijn procedures aanpast vanwege veranderingen in de financiering."

Ruimterace Bezos vs Musk

Bezos en Musk zijn verwikkeld in een ruimterace. Hun bedrijven werken beide samen met de NASA. Ze proberen lucratieve contracten van de Amerikaanse overheid te krijgen en daarnaast willen ze beide toeristische ruimtevluchten verkopen.

Bezos ging vorige maand zelf een paar minuten de ruimte in. De Amazon-oprichter vertrok begin juli als ceo bij de webwinkelreus. 

Kijk ook: ruimtetoerisme komt op gang