© Apple

Apple investeert in aluminium zonder CO2-uitstoot: 'Een doorbraak'

Gesmolten aluminium wordt ontdaan van onpuurheden.

Duurzamere productie iPhones

Apple investeert in aluminium zonder CO2-uitstoot: 'Een doorbraak'

24-03-2022 13:57 Laatste update: 14:00

Apple ligt nog steeds op koers om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn, inclusief de onvermijdbare productie van nieuwe materialen. Ook dat kan namelijk schoon, stelt het bedrijf.

Apple is een grootverbruiker van aluminium: het gros van de Apple-producten heeft een aluminium behuizing. Het materiaal heeft veel voordelen. Zo is het goed recyclebaar. Sinds 2018 gebruikt Apple in veel van zijn nieuwe producten dan ook 100 procent gerecycled aluminium. Dat scheelt een slok op een borrel: vier jaar geleden was de raffinage van aluminium nog goed voor een kwart van de totale uitstoot van broeikasgassen van Apple.

Inmiddels heeft het bedrijf zijn uitstoot van broeikasgassen afkomstig van aluminium met 70 procent verlaagd, vergeleken met 2015. Recycling is dus een grote stap richting Apple's doel om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn.

Aluminium is echter niet oneindig te recyclen: er zal altijd opnieuw geraffineerd moeten worden. Om ook die stap CO2-neutraal te maken, investeert Apple sinds 2018 in het bedrijf Elysis. Samen met de regeringen van Canada en Quebec steekt Apple miljoenen in het bedrijf dat een klimaatneutraal productieproces van aluminium belooft.

Doorbraak: iPhones van CO2-loos aluminium

Sterker nog: bij de productie van het aluminium van Elysis komt geen CO2 vrij, maar juist zuurstof, stellen de bedrijven. In 2019 gebruikte Apple een eerste lichting aluminium van het bedrijf in zijn 16-inch MacBook Pro. Nu, in de lente van dit jaar, heeft Elysis een volledige productieketen voor zijn 'koolstofloze' proces en heeft Apple zijn investering van 10 miljoen dollar in het bedrijf vergroot.

De eerste grote lichting CO2-loos aluminium van Elysis wordt door Apple toegepast in de nieuwe iPhone SE, de goedkoopste iPhone in het assortiment. Apple heeft nog niet gezegd of en wanneer het koolstofarme aluminium in zijn andere producten gebruikt gaat worden. Het gaat volgens Apple om "'s werelds eerste koolstofarme aluminium van commerciële zuiverheid".

Apple spreekt van een "doorbraak" die gevolgen kan hebben voor de wereldwijde productie van aluminium. De wereldwijde raffinage van aluminium is goed voor 1 tot 2 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen.

Het Internationaal Energieagentschap stelt dat de volledige aluminiumindustrie nog niet op koers richting klimaatneutraal ligt. Wel licht het agentschap Elysis uit als voorbeeld dat "aanzienlijke progressie" maakt richtring de klimaatdoelen voor 2050.

Een stapel aluminium blokken van commerciële zuiverheid, gemaakt zonder directe uitstoot van broeikasgassen tijdens het smeltproces.

Experts nog terughoudend

Experts zijn nog wel terughoudend wat betreft de nieuwe technologie. Veel details zijn niet openbaar, en ook al spreken Apple en Elysis van een "koolstofvrije productie", gaat het daarbij vooral om het smeltproces van aluminium. "Dat kan misleidend zijn", zei Gabrielle Gaustad, decaan van de Inamori School of Engineering van de Alfred University in 2020 tegen Gizmodo.

"Het probleem met de term koolstofvrij aluminium is dat het geen rekening lijkt te houden met het proces verderop in de aanvoerketen", aldus Gaustad. De expert wijst op alles van het mijnproces, vervoer van grondstoffen en de benodigde energie bij het raffineren van aluminium. Apple laat zich wat dat betreft niet volledig in de kaarten kijken, maar blijft bij zijn doelstelling om al die zaken in 2030 volledig klimaatneutraal te hebben.

Aluminiumoxide van hoge zuiverheid wordt opgelost in gesmolten zout op hoge temperatuur in de Elysis-reactor om op elektrolytische wijze aluminium te produceren.

4,7 miljard aan groene investeringen

Apple maakt het gebruik van het koolstofarme aluminium bekend in een rapport over de inzet van zijn Green Bonds. Apple heeft tot nu toe 4,7 miljard dollar in groene obligaties toegezegd, waarvan 3 miljard dollar tot nu toe is toegewezen.

550 miljoen van het nieuwste Green Bonds-pakket is verdeeld over 50 projecten, waaronder het eerste door Apple gesteunde project in Europa, een windpark in Denemarken. Het gros van de 550 miljoen dollar gaat naar groene energie: 504,45 miljoen dollar. 8,61 miljoen dollar gaat naar koolstofvastlegging zoals het planten van bomen, 28,07 miljoen dollar is toegewezen aan projecten rond koolstofarm ontwerp zoals Elysis.

'Wereld beter achterlaten'

De investeringen zijn volgens Apple goed voor een vermindering of compensatie van 2,8 miljoen ton CO2e, jaarlijks 1,85 miljoen MWh aan groene energie en 699 MW aan nieuw geïnstalleerde groene energiecapaciteit. "Apple wil de planeet beter achterlaten dan hoe we die aantroffen, en onze Green Bonds zijn een belangrijk instrument om onze milieu-inspanningen vooruit te helpen", zegt Lisa Jackson, Apple-vicepresident milieu, beleid en sociale initiatieven.

"Onze investeringen bevorderen de baanbrekende technologieën die nodig zijn om de ecologische voetafdruk van de materialen die we gebruiken te verminderen, zelfs nu we overstappen op het gebruik van alleen recyclebare en hernieuwbare materialen in onze producten om de eindige hulpbronnen van de aarde te behouden."

Luister ook onze podcast: