Spotify trekt zich helemaal terug uit Rusland
'Veiligheid voorop'

Spotify trekt zich helemaal terug uit Rusland

25-03-2022 20:53 Laatste update: 20:57

Spotify vertrekt voorlopig uit Rusland. Het bedrijf maakt zich zorgen om een nieuwe wet die het verspreiden van veel informatie over de Russische invasie van Oekraïne illegaal maakt.

Het kantoor van Spotify in Rusland werd eerder deze maand al gesloten, schrijft de BBC. Het bedrijf achter de audioapp wilde zijn diensten blijven voortzetten om 'onafhankelijk nieuws' in het land te verspreiden, maar trekt zich nu toch terug.

"Spotify gelooft nog steeds dat het belangrijk is om onze dienst in Rusland draaiende te houden, om zo betrouwbaar, onafhankelijk nieuws te verspreiden", schrijft Spotify. "Maar een recente wet die de toegang tot informatie verder inperkt, de vrije meningsuiting elimineert en bepaalde typen nieuws illegaal maakt, zorgt ervoor dat werknemers van Spotify en misschien zelfs onze luisteraars in gevaar komen."

Er staat sinds begin maart 15 jaar celstraf op uitingen over de oorlog in Oekraïne die niet in lijn zijn met officiële uitspraken van de Russische overheid. Rusland blijft volhouden dat er slechts een beperkte militaire actie in Oekraïne plaatsvindt die tot doel heeft het land te 'demilitariseren en denazificeren'.

Veel Europese en Amerikaanse sociale mediabedrijven zijn al vertrokken uit Oekraïne. Apps als Instagram en Facebook zijn sinds halverwege deze maand verboden in het land. Moederbedrijf Meta is aangemerkt als 'extremistische organisatie'.