© Apple

Apple wint als eerste streamingdienst de Oscar voor beste film

CODA won beste film, Troy Kotsur (met pet) beste mannnelijke bijrol.

Apple TV+ grote winnaar Oscars

Apple wint als eerste streamingdienst de Oscar voor beste film

28-03-2022 11:19 Laatste update: 11:45

Streamingdienst Apple TV+ is verrassend de grote winnaar bij de Oscar-uitreikingen geworden. De Apple-film CODA won de prijzen voor beste scenario, beste mannelijke bijrol en beste film - een primeur voor streamingdiensten.

CODA gaat over de horende dochter van een verder doof vissersgezin; de dochter heeft een passie voor muziek maar is ook de enige dovendolk die haar ouders hebben. De titel is een afkorting van 'Child Of Deaf Adults' en is een remake van de Frans-Belgische film La Famille Bélier uit 2014. Apple kocht de rechten voor CODA voor een recordbedrag van 25 miljoen dollar nadat de film vorig jaar in première ging op het Sundance Film Festival.

Het is voor het eerst dat de Oscar voor beste film naar een streamingdienst gaat. Een mijlpaal: het Cannes filmfestival sloot in 2017 streamingfilms uit van zijn meest prestigieuze Palme d'Or. De Oscars nomineren films zolang die een bepaalde periode in de bioscoop hebben gedraaid, ook al is dat beperkt. Die periode werd door corona verkleind tot zeven dagen, waardoor streamingdiensten vrij makkelijk kunnen meedingen naar een gouden beeldje.

CODA

CODA won ook de Academy Awards voor het beste bewerkte scenario en de beste mannelijke bijrol. Ook een primeur: acteur Troy Kotsur is de eerste dove mannelijke acteur die de prijs wint.

CODA is vooralsnog alleen op Apple TV+ te zien en er zijn nog geen plannen bekend om de film hier alsnog naar de bioscoop te brengen. Apple TV+ werd eind 2019 gestart en scoorde eerder al met zijn comedyserie Ted Lasso, die een aantal belangrijke Emmy's won.

Netflix

Netflix was dit jaar een grote favoriet met twaalf Oscar-nominaties. Uiteindelijk werd alleen die voor beste regie verzilverd door Jane Campion, regisseur van Netflix-film The Power of the Dog. In voorgaande jaren wist Netflix de grootste prijs bij de Oscars ook al niet in de wacht te slepen met films als Marriage Story, Roma en The Irishman.

Hier stream je alle Oscar-winnaars

Luister ook onze podcast:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s