© NVIDIA

Foto's met kunstmatige intelligentie in milliseconden omgezet naar 3D-beelden
'Duizend keer sneller'

Foto's met kunstmatige intelligentie in milliseconden omgezet naar 3D-beelden

29-03-2022 06:21 Laatste update: 06:21

Een kunstmatige intelligentie (AI) van chipfabrikant Nvidia kan 'in tientallen milliseconden' een reeks foto’s omzetten naar 3D-beelden. Volgens het bedrijf is dat in sommige gevallen tot duizend keer sneller dan oudere versies van de technologie.

Nvidia zegt dat de nieuwe AI een aantal 2D-foto's neemt, waarna het in een paar seconden zelf achterhaalt hoe de scène er zou uitzien in 3D. Door gebruik te maken van neurale netwerken zou de AI kunnen voorspellen welke kleuren ongeziene delen van een object zouden hebben en hoe de belichting eruitziet.

Vervolgens wordt een 3D-model van de scène in 'tientallen milliseconden' gegenereerd. Dat is volgens het bedrijf een verbetering van meerdere grootordes tegenover oude versies van de technologie. Vroegere modellen zouden er immers uren over hebben gedaan om foto’s te analyseren, waarna het minutenlang zou duren om een 3D-render te maken.

Bekijk de technologie in actie:

NVIDIA bouwt op de bestaande technologie van zogenaamde 'neural radiance fields' of NeRF. De nieuwste versie, dat door het bedrijf instant NeRF wordt genoemd, werkt maar liefst duizend keer sneller dan de oude versie. Opvallend is dat die technologie nog maar een paar jaar geleden voor het eerst werd ontwikkeld. 

Instant NeRF zou een grote impact kunnen hebben, zegt David Luebke, vicevoorzitter van grafisch onderzoek bij NVIDIA. "Als traditionele 3D-representaties te vergelijken zijn met vectorafbeeldingen, zijn NeRF's als bitmapafbeeldingen. Ze vangen op een diepgaande manier op hoe licht van een object afstraalt. In die zin zou Instant NeRF net zo belangrijk kunnen zijn voor 3D als digitale camera’s en JPEG-compressie waren voor 2D-fotografie.” 

Volgens NVIDIA zou de technologie kunnen worden gebruikt om avatars of scènes in virtuele werelden te creëren. Ook zouden deelnemers aan videoconferenties hun omgeving in 3D kunnen vastleggen, of zouden scènes kunnen worden nagebootst om digitale 3D-kaarten te maken. 

Bekijk ook: