© Dyson

Dyson onthult koptelefoon met ingebouwde luchtreiniger

Dyson Zone

'Geen 1-aprilgrap'

Dyson onthult koptelefoon met ingebouwde luchtreiniger

30-03-2022 05:00 Laatste update: 31-03-2022 07:04

Dyson heeft een opvallende koptelefoon onthuld: met ingebouwde luchtreiniger die vuile lucht, zoals gas, allergenen en fijnstof, zou opvangen. De koptelefoon heeft ook actieve ruisonderdrukking. Het bedrijf ontkent dat het een 1-aprilgrap is.

De koptelefoon heet Dyson Zone en is gemaakt onder leiding van Jake Dyson, die eerder onder meer verlichting toevoegde aan het stofzuigerbedrijf van zijn vader James Dyson. De Dyson Zone wordt twee dagen voor 1 april onthuld, toch verzekert Dyson dat het product echt is en geen 1-aprilgrap.

De Dyson Zone kan volgens het bedrijf met elektrostatische filtratie 99 procent van de vervuilde deeltjes opvangen tot een formaat van 0,1 micron, het formaat van stof, pollen en bacteriën. Het formaat van het coronavirus ligt ook rond de 0,1 micron, maar Dyson zegt niks over de effectiviteit van het masker tegen COVID-19. Wel vangt een met kalium verrijkt koolstoffilter veelvoorkomende stadsgassen als stikstofdioxide (NO2), zwaveldioxide (SO2) en ozon (O3).

Contactloos vizier tegen irritaties

Gebruikers krijgen gefilterde lucht bij hun neus en mond via een 'contactloos vizier'. Dat mond-neusmasker vormt een kuipje met frisse lucht zonder dat er fysiek contact met de mond en neus zijn. Dat zou volgens Dyson irritatie moeten voorkomen. De frisse lucht wordt aangevoerd door Dyson-motortjes in die in de oorschelpen zitten.

Die oorschelpen zijn voorzien van actieve ruisonderdrukking met drie standen. Isolatie houdt zoveel mogelijk herrie buiten, de transparantiemodus laat omgevingsgeluiden binnen en de speciale gespreksmodus wordt actief als de het ademvizier naar beneden wordt gedraaid. Het geluid van de draadloze koptelefoon wordt verzorgd door een neodymium elektro-akoestisch systeem.

Zes jaar aan gewerkt

Dyson heeft de afgelopen zes jaar aan de Zone gewerkt en 500 prototypes van het apparaat gemaakt. Daarbij bouwt het bedrijf voort op 30 jaar ervaring met lucht en luchtreiniging.

"Luchtvervuiling is een wereldwijd probleem – het treft ons overal. Thuis, op school, op het werk en onderweg, lopend, op de fiets of met het openbaar of eigen vervoer", zegt Jake Dyson. "De Dyson Zone reinigt de lucht die je onderweg inademt. En in tegenstelling tot mondkapjes, levert het frisse lucht zonder je gezicht te raken, met behulp van hoogwaardige filters en twee kleine luchtpompen. Na zes jaar ontwikkeling zijn we verheugd om pure lucht en pure audio te kunnen leveren, waar dan ook."

De Dyson Zone wordt wereldwijd uitgerold vanaf het najaar, niet overal tegelijk. De prijs en beschikbaarheid voor Nederland wordt in de komende maanden bekend.