Amerikaanse astronaut in Russisch vaartuig geland op aarde

Vande Hei

Ruimtevaart

Amerikaanse astronaut in Russisch vaartuig geland op aarde

30-03-2022 11:59 Laatste update: 12:08

De Amerikaanse astronaut Mark Vande Hei is in een Russisch vaartuig weer naar de aarde gebracht. Hij verbleef bijna een jaar in het ruimtestation ISS. Vande Hei landde samen met twee Russische kosmonauten in Kazachstan.

Vande Hei vertrok op 9 april vorig jaar. Nog nooit was een Amerikaan zo lang aan één stuk in de ruimte. Hij heeft 5680 rondjes rond de aarde gedraaid en meer dan 240 miljoen kilometer afgelegd, berekende de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Vande Hei nam vanochtend samen met twee Russen plaats in een Sojoez-capsule. Hun vaartuig werd losgekoppeld van het ruimtestation op ruim 400 kilometer hoogte en kwam rond half 2 neer op de uitgestrekte steppe van Kazachstan.

Ruimtevaart was de laatste jaren een van de weinige gebieden waar Rusland en westerse landen met elkaar bleven samenwerken. Die samenwerking lijkt nu verleden tijd. Russisch-westerse missies zijn opgeschort.

Dreigende taal Russen en huilende moeder

Het hoofd van het Russische ruimtevaartprogramma, Dimitri Rogozin, is een trouwe bondgenoot van president Vladimir Poetin. Toen het Westen Rusland sancties oplegde, zei hij dreigend dat Rusland het ISS kon laten vergaan. Op de lanceerinstallatie in Bajkonoer liet hij levensgroot de letters Z en V aanbrengen, de tekens die Rusland ook gebruikt in de oorlog. Ook levert Rusland geen raketmotoren meer aan de VS.

De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos deelde onlangs een filmpje waarin het Russische deel van het ISS werd losgekoppeld van de rest. Vande Hei en de anderen bleven alleen achter in het heelal. Zijn moeder zei in interviews dat ze in huilen uitbarstte toen ze het filmpje zag.

'Vriendschap en samenwerking'

Van onenigheid tussen de Amerikanen en de Russen in het ruimtestation ISS lijkt geen sprake. De Russische commandant Anton Shkaplerov droeg dinsdag de leiding van het ISS over aan NASA-astronaut Thomas Marshburn. Dat ging gepaard met knuffels en handdrukken.

"Mensen hebben problemen op aarde, in een baan om de aarde zijn we één bemanning", zei Shkaplerov. "Ik denk dat ISS een symbool is van vriendschap en samenwerking en het symbool van de toekomst van verkenning van de ruimte."

Dit hebben we te danken aan de ruimtevaart: