Nederlandse providers gaan zes illegale downloadsites blokkeren
Blokkade torrentsites

Nederlandse providers gaan zes illegale downloadsites blokkeren

01-04-2022 07:18 Laatste update: 10:36

In navolging van de blokkade van The Pirate Bay gaan Nederlandse internetproviders ook zes andere populaire torrentsites blokkeren. Dat moeten de bedrijven doen nadat de Stichting Brein namens rechthebbenden een rechtszaak won.

Het gaat om de populaire torrentsites EZTV, Kickasstorrents, 1337x, LimeTorrents, YTS en RARBG. Stichting Brein bevestigt dat Nederlandse providers deze downloadsites nu moeten blokkeren. Dat geldt ook voor "tientallen proxy’s en mirrors voor die sites".

Dat is het gevolg van een uitspraak van de rechter in een zaak tussen Brein en de provider Delta Fiber Nederland. Behalve dat bedrijf hebben ook KPN, T-Mobile, Ziggo en andere providers eind vorig jaar beloofd gezamenlijk websites te blokkeren als die volgens de rechter de auteursrechten schenden. De providers sloten daarvoor een convenant samen met de Stichting Brein en de Federatie Auteursrechtbelangen. "Hoewel geen deelnemer aan het convenant, verwijdert ook Google alle verwijzingen naar de domeinen waarop een blokkeerbevel zit", aldus Brein.

De sites worden volgens de stichting bezocht door "honderdduizenden Nederlandse gebruikers" die voor "miljoenen bezoeken per maand zorgen".

The Pirate Bay

Voorheen startte de Stichting Brein tegen elke provider afzonderlijk procedures om blokkades van websites af te dwingen, zoals eerder gebeurde bij de blokkade van The Pirate Bay. Volgens toezichthouder ACM zijn de gezamenlijke internetblokkades vanwege schendingen van auteursrechten wettelijk toegestaan.

Enkele van de sites die nu in Nederland moeten worden geblokkeerd zijn onlangs door de Amerikaanse handelsgezant ook op de zwarte lijst gezet. 

Onlangs bleek uit een rapport dat het aantal bezoeken aan illegale downloadsites wereldwijd met 16 procent was gestegen vergeleken met een jaar eerder. 

Getest: Chromecast-concurrent van Xiaomi