KPN stelt lagere tarieven voor toegang tot glasvezel voor
Glasvezel

KPN stelt lagere tarieven voor toegang tot glasvezel voor

01-04-2022 08:33 Laatste update: 08:33

KPN verlaagt de tarieven voor andere partijen die via zijn glasvezelnetwerk internet willen aanbieden. De tarieven gaan voor de komende acht jaar 10 tot 30 procent omlaag, als de Autoriteit Consument & Markt (ACM) met het voorstel instemt.

De ACM noemt de voorstellen in een eerste reactie "een betekenisvolle stap" voor de telecommarkt. “De toegangstarieven die ze voorstellen zijn substantieel lager dan de huidige", aldus Manon Leijten, bestuurslid van de ACM. "Het gaat ons erom dat ook telecomaanbieders zonder eigen netwerk een goed en onderscheidend aanbod richting consumenten kunnen doen. Dat maakt snel internet voor iedereen toegankelijk tegen concurrerende voorwaarden en tarieven, ook op langere termijn."

De toezichthouder begon in 2020 aan een onderzoek of er regulering nodig is van de vaste netwerken in Nederland. De waakhond concludeerde dat KPN en Glaspoort, een samenwerkingsverband tussen KPN en pensioeninvesteerder APG dat vooral in dorpen glasvezel  aanlegt, mogelijk met mededingingsproblemen te maken krijgen.

KPN en Glaspoort zijn nu gekomen met voorstellen voor lagere tarieven voor andere providers. Ook andere voorwaarden worden verbeterd voor internetaanbieders zonder eigen glasvezelnetwerk.

80 procent huishoudens aansluiten

KPN zegt dat het de voorstellen doet vanuit "het besef dat supersnel en stabiel internet steeds belangrijker wordt voor iedereen". Ook creëert het bedrijf daarmee zekerheid voor zichzelf voor de langere termijn.

KPN en Glaspoort willen samen eind 2026 zo'n 80 procent van de huishoudens van een glasvezelaansluiting hebben voorzien.

 

Wordt internet goedkoper door glasvezel?