Gezamenlijk glasnetwerk KPN en APG per 1 oktober open voor andere providers
Glasvezel

Gezamenlijk glasnetwerk KPN en APG per 1 oktober open voor andere providers

20-09-2021 13:43 Laatste update: 13:45

Het gezamenlijke glasvezelnetwerk van KPN en pensioenuitvoerder APG wordt per 1 oktober ook opengesteld voor andere internetproviders.

Vanaf 1 oktober kunnen andere internetproviders aansluitingen bestellen op het glasvezelnetwerk dat door KPN en APG wordt aangelegd. Het gaat om verbindingen met een up- en downstream van 100 Mbps tot 1 Gbps. Momenteel krijgen providers via het netwerk toegang tot 30.000 aansluitingen, maar uiteindelijk moet goed zijn voor 1 miljoen huishoudens en bedrijven.

De samenwerking tussen KPN en APG, uitvoerder van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, werd in maart van dit jaar aangekondigd. De twee bedrijven leggen versneld glasvezel aan op plekken waar die aanleg anders langer zou duren. Die aanleg gebeurt met de joint-venture Glaspoort, waar KPN en ABP voor 50 procent in zitten.

'Geen vermindering concurrentie'

In eerste instantie beloofde Glaspoort 700.000 glasvezelaansluitingen aan te leggen voor huishoudens, en 200.000 voor bedrijven. In juni werd dat aantal verhoogd, tot 750.000 huishoudens en 225.000 bedrijven. Glasvezel wordt door de samenwerking versneld uitgerold in dorpen als Ankeveen, Grou en Zuidoostbeemster. De twee bedrijven steken 1 miljard dollar in Glaspoort.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) keek eerder dit jaar kritisch naar de samenwerking van KPN, mede na vrees van concurrenten. Die waren bang dat de concurrentie in gevaar kwam, maar daar is volgens de ACM geen sprake van. Hoewel het netwerk wordt opengesteld voor derden, wordt KPN 'hoofdhuurder' op het Glaspoort-netwerk.

ACM wil ook andere netwerken openstellen

KPN heeft als hoofdhuurder een wat andere verhouding dan bij zijn volledig eigen glasvezelnetwerk. Eerder bepaalde de ACM dat ook dat netwerk voor concurrenten opengesteld moest worden, maar zette het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) een streep door dat besluit. Nu wil de ACM opnieuw gaan kijken hoe bedrijven zoals KPN en Ziggo gedwongen kunnen worden concurrenten toegang te bieden tot hun netwerk.

De aanleg van glasvezelinternet is kostbaar en arbeidsintensief. Daarom kiezen veel providers voor de aanleg in gebieden waar nog geen concurrentie is. Die situatie is gunstig voor een snelle landelijke dekking van snel internet, maar minder gunstig voor de keuzevrijheid van consumenten die in de praktijk vaak maar bij één of twee bedrijven snel internet kunnen afnemen.

Bekijk ook: Wordt internet goedkoper met glasvezel?