Facebook en Instagram blokkeerden tijdelijk hashtags Boetsja
#Bucha en #Buchamassacre

Facebook en Instagram blokkeerden tijdelijk hashtags Boetsja

05-04-2022 09:09 Laatste update: 09:09

Meta, het moederbedrijf van Facebook, blokkeerde tijdelijk hashtags die gerelateerd zijn aan het bloedbad in Boetsja. Dat gebeurde automatisch omdat de content bij de hashtags choquerend is.

Foto’s en filmpjes die werden gemaakt in Boetsja, een stadje ten noordwesten van Kiev, toonden dode burgers die door het terugtrekkende Russische leger zijn geëxecuteerd. Volgens Meta werd de content automatisch gedetecteerd door de software die 'graphic content' moet opsporen, waardoor de hashtags #Bucha en #Buchamassacre tijdelijk geblokkeerd werden. 

Een woordvoerder van Meta zegt tegen Reuters dat het bedrijf de blokkering enkele uren nadat het werd opgemerkt weer ongedaan maakte. "Toen we op de hoogte werden gebracht, hebben we zo snel mogelijk gehandeld." De hashtags zijn intussen weer beschikbaar op zowel Facebook als Instagram.

Toegestaan bij schending mensenrechten

Hoewel Facebook en Instagram bloederige en gewelddadige content meestal niet toelaten, wordt er een uitzondering gemaakt voor inhoud die de aandacht richt op mogelijke schendingen van de mensenrechten. In die gevallen wordt alleen de meest extreme content verwijderd.

Ook content die menselijk leed ophemelt wordt altijd van de platforms gehaald. Meta voegt sowieso labels toe aan dit soort berichten, waarna gebruikers eerst moeten klikken voordat ze de beelden kunnen zien. 

Kritiek van mensenrechtengroepen

Mensenrechtengroepen zoals Human Rights Watch hebben kritiek op de tactiek van Meta om gewelddadige content te verwijderen. Zij beweren dat de gewoonte om data na 90 dagen van de servers te verwijderen ervoor zorgt dat belangrijke bewijsstukken over oorlogsmisdaden voor altijd verloren kunnen gaan. Meta zegt dat het 'manieren onderzoekt om dit soort inhoud te bewaren'. Daarbij verwijst het bedrijf specifiek naar de oorlog in Oekraïne. 

Vastgelegd in de blockchain

Intussen kunnen oorlogsmisdaden op andere manieren worden vastgelegd. Arweave, een online gemeenschap die een op blockchain-gebaseerde online opslagruimte wil creëren, heeft sinds het begin van de oorlog al zo’n 43 miljoen documenten gerelateerd aan het conflict opgeslagen. Door de aard van blockchain-technologie kunnen die data nooit verwijderd of aangepast worden. Sam Williams, de oprichter van Arweave, zei in februari dat het hoofddoel is "om ervoor te zorgen dat dit conflict nooit meer vergeten wordt".

Rusland ontkent alle aantijgingen dat het iets te maken heeft met de moord van burgers. Het Kremlin beweert dat de lijken in Boetsja en andere dorpen door het regime in Kiev zijn geplant om Rusland te provoceren. Onderzoekers van The New York Times en Bellingcat ontkrachten deze Russische claims door onder andere te kijken naar satellietbeelden.

Bekijk ook: