TikTok gaat data Europese gebruikers opslaan in Ierland
Privacy en sociale media

TikTok gaat data Europese gebruikers opslaan in Ierland

06-04-2022 22:01 Laatste update: 07-04-2022 04:58

TikTok gaat de gegevens van Europese gebruikers vanaf volgend jaar in de EU bewaren. De video-app opent daarvoor een datacenter in de Ierse hoofdstad Dublin.

In het nieuwe Ierse datacenter worden straks de gegevens van TikTok-gebruikers uit de 27 EU-lidstaten, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein ondergebracht. TikTok bewaart gegevens momenteel in Singapore en de VS.

"Onze datacenteractiviteiten gaan begin 2023 van start en worden in de loop van dat jaar uitgebreid", zegt TikTok in een verklaring.

Met de opslag in Ierland hoopt de video-app, onderdeel van de Chinese techreus Bytedance, te voldoen aan de EU-regels en wil het 'gegevensstromen minimaliseren'. TikTok wil ook het aantal medewerkers met toegang tot gegevens beperken 'tot enkel diegenen die dit nodig hebben ten behoeve van hun werkzaamheden'.

"Dit stelt ons in staat om op één lijn te blijven met de Europese doelstellingen op het gebied van data-soevereiniteit", aldus Elaine Fox, hoofd privacy bij TikTok. "Als data-overdrachten nodig zijn, maken wij gebruik van goedgekeurde methoden voor het overdragen van gegevens vanuit Europa, zoals standaard contractuele clausules."

Boete en rechtszaken in Nederland

TikTok lag al in meerdere landen onder vuur om privacyredenen. De Nederlandse toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens legde de app vorig jaar een boete van 750.000 euro op omdat TikTok de privacy van jonge kinderen schond. Informatie die kinderen van TikTok kregen was in het Engels en volgens de toezichthouder daarom niet goed te begrijpen.

In Nederland lopen inmiddels meerdere rechtszaken tegen TikTok, waarbij namens gebruikers vanwege de privacyschendingen in totaal miljarden euro's aan schadevergoeding worden geëist van Bytedance.

Een groter Europees onderzoek naar TikTok, uitgevoerd door de Ierse privacywaakhond, gaat dieper in op de verwerking van persoonsgegevens van jongeren onder de 18 jaar. De Ieren onderzoeken ook of app wel goed genoeg controleert of gebruikers niet jonger zijn dan 13 jaar.