Onderzoek: VR-therapie helpt mensen met psychose
Therapie in virtual reality

Onderzoek: VR-therapie helpt mensen met psychose

07-04-2022 09:15 Laatste update: 09:15

Mensen met psychoses zijn te helpen met een therapie in virtual reality (VR). Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Britse wetenschappers. De technologie zou in de toekomst therapie in het echte leven kunnen vervangen.

De wetenschappers van de Universiteit van Oxford ontwikkelden de VR-ervaring GameChange, waarin gebruikers virtuele omgevingen bezoeken die alledaagse situaties voorstellen. Daarbij worden zij begeleid door een virtuele coach. 

Mensen met psychose hebben vaak angsten bij dagelijkse bezigheden. GameChange helpt hen door situaties uit te beelden, zoals naar de winkel gaan, een reis in het openbaar vervoer maken of een dokter bezoeken. 

Uit het onderzoek blijkt dat de therapie zelfs voor de zwaarste vormen van psychose kan helpen. Volgens het team onderzoekers dat GameChange ontwikkelde, kan het in de toekomst zelfs therapeuten in het echte leven kunnen vervangen.

Minder vermijding van situaties

Het onderzoek werd gedaan met 346 Engelse patiënten met schizofrenie en andere aandoeningen die psychose veroorzaken. De helft van hen kreeg virtuele therapie samen met therapie in het echte leven, terwijl de andere helft alleen therapie in het echte leven kreeg.

Na zes weken werd onderzocht of patiënten meer of minder situaties in het echte leven vermeden. Volgens de auteurs van de studie was er een 'significante vermindering' van 'pleinvrees' bij patiënten die GameChange gebruikten, vergeleken met de andere groep. 

Vooral patiënten met heel zware agorafobie zouden voordeel hebben gehaald uit het gebruik van VR. Die voordelen zouden zelfs zes maanden na het experiment nog aanwezig zijn. 

Bekijk hoe gameChange werkt:

Therapie vanuit de woonkamer

Het voordeel aan GameChange is dat VR overal gebruikt kan worden, zelfs bij de patiënt thuis. Bovendien zou er ook niet altijd een therapeut nodig zijn die toezicht houdt. De therapeut zou gewoon als ondersteuning kunnen dienen.

Volgens het onderzoeksteam is er in Engeland een tekort aan psychologen, waardoor veel patiënten niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Zij zeggen dat GameChange ervoor kan zorgen dat zij toegang krijgen tot 'goedkope, effectieve en leuke' therapie.

Games worden de afgelopen jaren steeds meer onderzocht als aanvulling of zelfs vervanging voor medische behandelingen. Vorige maand bleek uit een onderzoek bijvoorbeeld dat patiënten die een beroerte hadden, evenveel baat hadden bij het spelen van een spel als bij echte therapie. 

Bekijk ook: