google repareren recht op reparatie ifixit pixel
Recht op reparatie

Ook Google maakt repareren eigen smartphones makkelijker

8 april 2022 om 19:05
Laatste update: 8 april 2022 om 19:11

Na Samsung sluit ook Google een deal met reparatiesite iFixit om het gemakkelijker te maken voor consumenten om hun smartphones zelf te repareren.

Het wordt ergens 'later dit jaar' mogelijk om onderdelen voor bijna alle Pixel-modellen, van de Pixel 2 tot de Pixel 6 Pro, te bestellen via de site van iFixit. De onderdelen van toekomstige Pixels zullen ook via iFixit worden aangeboden, schrijft Google op zijn site.

De Pixel-smartphones zijn niet officieel in Nederland verkrijgbaar, maar kunnen wel via bepaalde sites gekocht worden. Het zal daarom ook niet mogelijk zijn om hier via iFixit onderdelen te bestellen.

Google werkt verder mee aan andere reparatieprogramma's, zoals initiatieven om scholen te leren Chromebooks zelf te repareren. Het bedrijf noemt dit soort initiatieven een investering in duurzaamheid.

Wettelijk vastleggen recht op reparatie

Maar Google volgt hiermee Samsung en Apple, een ontwikkeling die duidelijk maakt dat het 'recht op repareren' de toekomst heeft. Dit principe houdt in dat consumenten hun apparaten zelf moeten kunnen repareren, iets waar grote smartphonemakers lang moeilijk over deden. Smartphones en andere apparaten moesten maar naar erkende reparateurs worden gestuurd.

Het animo om dit recht vast te leggen in de wet loopt op bij politici wereldwijd, zo ook in de Europese Unie, waar sinds 2020 aan een wetsvoorstel wordt gewerkt. Bedrijven zijn nu vermoedelijk aan het voorsorteren.

Pixel 6: de redding voor Google-hardware?