Innovatie

Airbus test vliegtuig met vleugels die van vorm veranderen

© Airbus

Airbus vleugels technologie vorm veranderen biologie vogels
13 april 2022 om 12:22
Laatste update: 3 juni 2022 om 09:50

Vliegtuigbouwer Airbus onderzoekt of vliegtuigen met vleugels die van vorm kunnen veranderen efficiënter zijn. De technologie is geïnspireerd op het gedrag van vogels en zou de ecologische voetafdruk van de luchtvaart kunnen verlagen.

Het zogenaamde eXtra Performance Wing-project is de opvolger van AlbatrossOne. Dat is een experiment uit 2019 waarin een schaalmodel van een vliegtuig met flapperende vleugeluiteindes werd getest. 

Tijdens dat experiment werd een miniatuurvliegtuig uitgerust met wat Airbus aero-elastische scharnieren noemt. Die reageren op turbulentie en windvlagen door zich op te vouwen, waardoor minder verstevigingsconstructies nodig zouden zijn. Dat zou moeten leiden tot een 'aanzienlijke' gewichtsbesparing.

Bekijk: AlbatrossOne in actie

De eXtra Performance Wing moet die ontwikkeling voortzetten. Voor het project werd een schaalmodel van een Cessna-vliegtuig gebouwd, dat uitgerust werd met vleugels die van vorm veranderen. Dat wordt gedaan door het oppervlakte tijdens het vliegen groter of kleiner te maken.

Vleugels van vliegtuigen zijn doorgaans efficiënter als hun spanwijdte groter is, maar een langere structuur voegt ook gewicht toe. Het vinden van een goede balans is een van de grootste uitdagingen van vliegtuigbouwers. Door het oppervlakte te vergroten en door vouwbare vleugeluiteindes te gebruiken, wil Airbus dat probleem oplossen.

Tests succesvol

Het platform werd getest in windtunnels, wat volgens Airbus een succes was. De volgende stap is om testvluchten uit te voeren. Oliver Family, hoofd van het project, zegt dat de technologie klaar is om in een echte omgeving getest te worden. "De windtunnel biedt een waardevolle manier om de capaciteiten en prestaties van het vliegtuig te meten voordat er vliegproeven worden gedaan. Die technologieën zullen nu snel worden geïntegreerd voor vliegtests."

Airbus hoopt het project rond het midden van dit decennium af te ronden. 

Bekijk ook: