Ruimtetoeristen axiom space ruimtevaart eytan stibbe
Ruimtevaart

Ruimtetoeristen na twee weken in ISS weer geland op aarde

25 april 2022 om 17:12
Laatste update: 25 april 2022 om 18:18

De vier ruimtetoeristen op de eerste private missie naar het ruimtestation ISS zijn weer veilig teruggekeerd op aarde. De terugreis werd meermaals uitgesteld vanwege slecht weer. Onder de vier ruimtetoeristen was ook een Nederlands-Israëlische ondernemer.

De vier zijn vanavond met een capsule aan parachutes in de Atlantische Oceaan geland. Dat was te zien in een livestream van het ruimtevaartbedrijf SpaceX.

Het team bestond uit de Spaans-Amerikaanse astronaut Michael López-Alegría, de Amerikaanse ondernemer Larry Connor, de Nederlands-Israëlische ondernemer en piloot Eytan Stibbe en de Canadese investeerder Mark Pathy. Stibbe zou het ruimtevaartbedrijf Axiom Space enkele tientallen miljoenen euro's voor de ruimtereis hebben betaald.

Stibbe verdiende een vermogen in de zakenwereld. Voordat hij aan de slag ging in het bedrijfsleven was hij luchtmachtpiloot. In 1982 werd hij in Israël een beroemdheid toen hij in één luchtgevecht drie Syrische straaljagers en een helikopter uit de lucht schoot. Zijn vader Hugo was tijdens de Tweede Wereldoorlog vier jaar lang krijgsgevangene in Nederlands-Indië, zijn moeder Elma Sara overleefde in Nederland de Holocaust door onder te duiken. In de jaren 50 emigreerden ze naar het net onafhankelijke Israël.

De vier ruimtetoeristen vertrokken op 8 april. Hun raket werd die dag vanaf de ruimtebasis Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida gelanceerd.

ISS ontweek ruimte-afval

Het ISS ontweek afgelopen weekend nog een botsing met ruimteschroot, zo maakte de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos bekend. Door de motoren van het aangekoppelde bevoorradingsruimteschip Progress MS-18 een minuut of tien aan te zetten werd de baan voldoende aangepast om geen schade op te lopen. 

Gemiddeld wordt de baan elf keer per jaar aangepast. De verwachting is dat het steeds vaker moet gebeuren door de toename van het ruimtepuin door afgeschreven satellieten en brokstukken van raketten. Er wordt onder meer geëxperimenteerd met laserbeschietingen van ruimterommel om dat sneller in de dampkring te laten verbanden.

Ruimtetoerisme komt op gang: