Marktplaats komt met opvolger Gelijk Oversteken: 'Kopersbescherming'
Tussenpartij houdt geld vast

Marktplaats komt met opvolger Gelijk Oversteken: 'Kopersbescherming'

25-04-2022 10:19 Laatste update: 14:26

Marktplaats komt met een opvolger van zijn recent geschrapte betaalfunctie Gelijk Oversteken. De nieuwe functie 'Kopersbescherming' werkt grotendeels hetzelfde en belooft extra zekerheid voor kopers en verkopers.

Net als bij het geschrapte Gelijk Oversteken werkt Kopersbescherming met een tussenpartij. Wie iets koopt op Marktplaats, maakt het bedrag over via Kopersbescherming. Het bedrijf Online Payment Platform houdt dat geld dan vast, tot een week na betaling. Als er geen klachten zijn of überhaupt geen reactie van de koper, wordt het geld op de achtste dag na verzending overgemaakt naar de verkoper.

Kopersbescherming kost 5 procent van de aankoopprijs: die meerkosten zijn voor rekening van de koper. Grootste verschil met Gelijk Oversteken is dat er ook rekening wordt gehouden met de staat van het verzonden product. Voorheen hield Marktplaats het geld van de koper vast, en werd de verkoper betaald op het moment dat het pakket door PostNL was bezorgd.

Zo ziet Kopersbescherming eruit in de app van Marktplaats.

Staat van product wordt meegewogen

Bij Kopersbescherming telt niet alleen of, maar ook hoe een product aankomt: is het beschadigd of wijkt het af van de advertentie? Dan hoeft de koper niet te betalen en stort de betaalpartner Online Payment Platform het bedrag terug. Voor de verkoper noemt Marktplaats voordelen als extra betrouwbaarheid zonder meerkosten.

De communicatie van Kopersbescherming verloopt altijd alleen via de Berichten-functie van Marktplaats zelf, nooit via externe middelen als sms, e-mail of WhatsApp. Ook dat zou moeten bijdragen het vertrouwen van klanten. In het aankoopoverzicht op de site en in de app van Marktplaats zien koper en verkoper de status van de transactie, bezorging en de prijsverdeling. De status van de betaling wordt volgens Marktplaats ook getoond op het Transactieoverzicht bij Online Payment Platform, waarvoor een los account aangemaakt moet worden.

Betaalpartner bemiddelt

Onenigheid zullen koper en verkoper via Online Payment Platform moeten oplossen. Het betaalbedrijf zal beoordelen of de klacht van de koper gegrond is, of dat het bijvoorbeeld gaat om een beschadiging die al te zien was op de foto bij de verkoop. Het maken van veel en duidelijke foto's van producten is één van de vereisten om Kopersbescherming te gebruiken.

Kopersbescherming is vanaf nu beschikbaar voor een groep testgebruikers. Na een korte test van een tot twee weken komt Kopersbescherming beschikbaar voor alle gebruikers van Marktplaats. De functie is optioneel: gebruikers staan ook vrij andere betaal- en verzendmethoden te gebruiken zonder garanties. "Met Kopersbescherming behouden we de beste ingrediënten van 'Gelijk Oversteken' en vullen deze aan met uitgebreidere en extra zekerheden", zegt Marktplaats-ceo Annemarie Buitelaar.

Online Payment Platform was ook bij Gelijk Oversteken al de betaalpartner van Marktplaats. "Juist omdat we met dezelfde partner werken is gekozen voor een korte overgangsperiode van Gelijk Oversteken naar Kopersbescherming, zodat Online Payment Platform de systemen opnieuw aan elkaar kon verbinden zonder dat de twee services door elkaar liepen", zegt een woordvoerder van Marktplaats over het schrappen van Gelijk Oversteken voordat de opvolger beschikbaar was.

Luister ook de Bright Podcast: