Bedrijf Elon Musk gaat eigen hyperloop bouwen
Supersnel transportsysteem

Bedrijf Elon Musk gaat eigen hyperloop bouwen

25-04-2022 12:34 Laatste update: 17:50

Het tunnelboorbedrijf Boring Company van Elon Musk gaat zelf een hyperloopsysteem bouwen. Een hyperloop is een vervoersysteem van vacuum buizen waar cabines die worden aangedreven door magneten doorheen razen.

"Boring Company gaat de komende jaren proberen een werkende Hyperloop te bouwen", zegt Musk. "Dit is de snelst mogelijke manier om van het ene stadscentrum naar het andere te komen voor afstanden van minder dan 3200 km", aldus de ceo. Ondergrondse tunnels zijn volgens Musk ook minder gevoelig voor weersomstandigheden, waardoor een hyperloop zelfs tijdens een orkaan kan blijven rijden.

Musk deed de aankondiging enkele dagen nadat Boring Company 675 miljoen dollar had opgehaald bij investeerders. Het bedrijf werd daarmee op 5,7 miljard dollar gewaardeerd.

Musk gaf tien jaar geleden al een presentatie over het concept van de hyperloop, een soort magnetische zweeftrein. Omdat er bijna geen lucht in de buizen zit, is de weerstand extreem laag en kunnen zeer hoge snelheden worden bereikt, mogelijk tot wel 1100 kilometer per uur.

Nederlanders werken er ook aan

Musk besloot zijn idee in 2013 vrij te geven en wedstrijden te houden voor de doorontwikkeling van zijn concept. Meerdere bedrijven en universiteiten hebben dat inmiddels gedaan, waaronder de Nederlandse startup Hardt Hyperloop. Ook een studententeam bij de TU Delft werkt aan een ontwerp voor de hyperloop.

Een van de grote spelers, Virgin Hyperloop, zei onlangs zich voortaan alleen te richten op vrachtvervoer. Het bedrijf was tot nu toe de enige die een hyperloop met mensen erin had getest.

Snelheidsrecords

De hyperloop kan volgens voorstanders sneller, milieuvriendelijker en efficiënter worden dan bestaande vervoersmiddelen. Critici wijzen echter op de gevaren en uitdagingen van een transportmiddel dat in een vacuüm werkt. Door de hoge bouw- en exploitatiekosten zouden tickets voor hyperloopreizen volgens critici ook relatief duur kunnen worden.

In 2019 vestigde de Technische Universiteit van München het snelheidsrecord met een hyperloopsysteem van 463 km/u. Dat gebeurde tijdens een ontwerpwedstrijd van Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX. De hoogste snelheid met een bemande rit in een hyperloop werd eind 2020 door Virgin Hyperloop neergezet: 172 km/u.