Spaanse premier ook slachtoffer van spionagesoftware Pegasus
De telefoons van Spaanse premier Pedro Sánchez en minister Margarita Robles van Defensie zijn afgetapt met de omstreden Pegasus-software van het Israëlische bedrijf NSO. Dat maakte de Spaanse regering vandaag bekend, nadat er in het land al weken ophef is over de mogelijke inzet van Pegasus tegen Catalaanse separatisten.
Bij de hack van de telefoons van de bewindslieden zijn in mei en juni 2021 gegevens gestolen. "Het is geen veronderstelling, dit zijn zeer ernstige feiten", zei Félix Bolaños, de Spaanse minister van het Presidentschap, tijdens een persconferentie. Van de smartphone van Sánchez werd 2,7 gigabyte aan data buitgemaakt, bleek uit een onderzoek door het Spaanse National Cryptologic Centre.
Bolaños wil dat justitie een onderzoek instelt naar de "externe en illegale" operatie. Wie er achter de hack zit, is niet duidelijk. Het gaat volgens Bolaños niet om de Spaanse overheid, die Pegasus ook zou hebben ingezet tegen Catalaanse separatisten.
De Spaanse regering zei zondag de mogelijke Pegasus-spionage van leiders en activisten van de Catalaanse separatistenbeweging te laten onderzoeken. Catalonië riep in 2017 de onafhankelijkheid uit, nadat veel mensen in een verboden referendum voor afscheiding hadden gestemd. Vervolgens werden separatistenleiders opgepakt en berecht.
Spyware van overheden
Overheden hackten met de spyware Pegasus van het Israëlische bedrijf NSO de telefoons van tienduizenden nietsvermoedende mensen. Niet alleen die van terroristen en criminelen, maar ook van politieke tegenstanders en dissidenten.
Onder andere de Franse president Emmanuel Macron en de Marokkaanse koning Mohammed VI werden al het slachtoffer. Onlangs kwam naar buiten dat ook de Belgische Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders doelwit was van de software.
Ongemerkt geïnstalleerd
Pegasus wordt ontwikkeld door de Israëlische softwaremaker NSO Group en is al jaren omstreden. Pegasus misbruikt onbekende lekken in software, zogenoemde zero-days. Daardoor kan Pegasus totaal ongemerkt worden geïnstalleerd op telefoons van slachtoffers. Die kunnen worden gevolgd, afgeluisterd, bespioneerd en hun gegevens kunnen worden gekopieerd.
Apple en WhatsApp hebben al rechtszaken tegen NSO gestart. Ook hebben de VS het bedrijf op de zwarte lijst gezet.
Pieter Omtzigt
Zowel het Europees Parlement als de Raad van Europa doen momenteel onderzoek naar de inzet van Pegasus door overheden. Van het onderzoek van de Raad van Europa is Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt de rapporteur. Hij heeft de regeringen van Spanje, Hongarije en Polen om opheldering gevraagd over het gebruik van Pegasus.
Of Nederland ook Pegasus heeft gebruikt, blijft nog altijd onduidelijk. Op Kamervragen over de kwestie was het antwoord bevestigend noch ontkennend. De Nederlandse politie wilde na Wob-verzoeken ook geen duidelijke antwoorden geven. "Mijn indruk is dat heel veel landen in Europa het gebruiken", zei Omtzigt onlangs.