Game-overname

Makers Tomb Raider, Avengers en Thief gekocht door Zweeds gamebedrijf

© Eidos-Montréal

tomb raider thief avengers guardians galaxy  square enix embracer
2 mei om 15:14
Laatste update: 2 mei om 15:14

De relatief onbekende Zweedse gamegigant Embracer Group heeft de westerse gamestudio's van het Japanse Square Enix overgenomen. Met de deal is ruim 284 miljoen euro gemoeid.

Embracer heeft een overeenkomst met Square Enix voor de overname van de studio's; de overname wordt naar verwachting tussen juli en september afgerond. Het gaat om de gamestudio's Crystal Dynamics (bekend van Marvel's Guardians of the Galaxy), Eidos-Montréal (maker van onder meer Shadow of the Tomb Raider) en Square Enix Montréal (bekend van mobiele games als Hitman GO en Lara Croft GO).

Met de overname wordt Embracer ook eigenaar van titels als Tomb Raider, Deus Ex, Thief en Legacy of Kain. Eventuele nieuwe delen van zulke games kunnen dus onder Embracer worden ontwikkeld – een nieuw deel in de Tomb Raider-reeks werd vorige maand nog aangekondigd door Crystal Dynamics.

Embracer ongemerkt enorm

De ongeveer 1100 medewerkers van de drie studio's horen ook bij de overname. Daarmee groeit de Embracer Group richting de 14.000 werknemers, met straks 121 studio's en 900 game-franchises.

Het vrij onbekende Embracer heeft de afgelopen jaren verschillende verschillende bestaande ontwikkelaars en uitgevers opgekocht, zoals THQ Nordic (Darksiders, Wreckfest), Saber Interactive (World War Z, Crysis Remastered), Gearbox (Borderlands) en Koch Media (Saints Row IV, Metro Exodus). Embracer bestaat sinds 2011 en heeft inmiddels studio's in ruim 40 landen,

Veel overnames afgelopen tijd

Square Enix heeft vooral succes met eigen reeksen Final Fantasy, Dragon Quest en Kingdom Hearts. De westerse studio's zouden niet naar de verwachtingen van het Japanse moederbedrijf hebben gepresteerd en zouden al enige tijd in de verkoop hebben gestaan. Square Enix wil de opbrengsten van de verkoop onder meer steken in zaken als de blockchain, de cloud en kunstmatige intelligentie.

De game-markt is de afgelopen maanden sterk in beweging. Zo kwam GTA-uitgever Take Two met de overname van Farmville-maker Zynga, kondigde Microsoft de overname van Activision Blizzard aan en ging Destiny-maker Bungie naar Sony.

Tussen die miljardenovernames zijn er ook nog kleinere aankopen, zoals Nederlandse gamestudio Nixxes die naar Sony gaat.

Luister ook de Bright Podcast: