© John Deere

Russen stelen tractors in Oekraïne, GPS-systeem zet machines op slot

Een maaidorser van John Deere, ter illustratie.

Vrijwel onbruikbaar

Russen stelen tractors in Oekraïne, GPS-systeem zet machines op slot

03-05-2022 10:54 Laatste update: 11:07

Russische troepen hebben in het Oekraïense Melitopol voor miljoenen euro's aan tractors gestolen. Tevergeefs: de landbouwmachines zijn op afstand te blokkeren en dus onbruikbaar. Daar kwamen de Russen pas in Tsjetsjenië achter.

Een bekend heldenbeeld uit Oekraïne is dat van de boer die eind februari een Russische tank wegsleepte met zijn tractor. Nu is in de belegerde Oekraïense stad Melitopol het omgekeerde gebeurd: het Russische leger is er vandoor gegaan met tractors en andere landbouwmachines ter waarde van 5 miljoen dollar. Tevergeefs, zegt een Oekraïense zakenman tegen CNN.

Na een reis van ruim 1000 kilometer kwamen de Russen er in Tsjetsjenië pas achter dat de gestolen machines geblokkeerd blijken. De tractors, maaidorsers en zaaimachines van John Deere zijn voorzien van een antidiefstalsysteem met GPS. "Pas toen de indringers de gestolen maaidorsers naar Tsjetsjenië hadden gereden, kwamen ze erachter dat ze die niet konden aanzetten omdat de machines op afstand op slot zijn gezet", zegt de bron van CNN.

Gehackte software komt uit Oekraïne

Mogelijk kunnen de Russen de blokkade wel omzeilen, al is dat niet makkelijk. De machines van John Deere krijgen de afgelopen jaren juist veel kritiek vanwege hun gesloten ontwerp. Boeren kunnen hun eigen tractors niet meer repareren zonder medewerking van de fabrikant, iets dat in de VS al tot klachten heeft geleid. John Deere kan al zijn recente machines zelfs zonder medewerking van de eigenaar uitschakelen, iets dat in de praktijk nauwelijks voorkomt.

De situatie rond John Deere zorgt er zelfs voor dat sommige boeren gehackte software op hun tractors installeren, om toch 'ongeautoriseerde' reparaties te kunnen doen. Die gehackte software wordt toevallig in Oekraïne gemaakt.

Google Maps

Het is ook niet voor het eerst dat het Russische leger zijn bewegingen onbedoeld via technologie naar buiten brengt: de Russische invasie van Oekraïne werd al vroeg ontdekt via Google Maps.