Nieuwe Nederlandse streamingdienst voor boeken start in juni
Luisterboeken, e-books en podcasts

Nieuwe Nederlandse streamingdienst voor boeken start in juni

10-05-2022 08:12 Laatste update: 11:14

Medio juni krijgt Nederland er een nieuwe abonnementsdienst bij voor luisterboeken, e-books en exclusieve podcasts. De dienst Fluister is een initiatief van boekhandels, uitgeverijen en mediabedrijven.

Fluister gaat een abonnement bieden met onbeperkte toegang tot Nederlandse luisterboeken, e-books en podcasts. Volgens een woordvoerder is Fluister een alternatief voor buitenlandse platforms. Ze noemt het 'een Nederlands platform dat dichterbij de schrijvers en de redacteuren staat'. "Niet de Googles, Apples en Amazons van deze wereld, maar ons éigen Nederlandse platform. Van en door Nederlandse uitgevers, boekverkopers, tijdschriften en kranten."

Drie grote uitgeefconcerns (Singel, WPG en VBK) werken voor Fluister samen met de Libris en Blz.-boekhandels, mediabedrijf DPG Media en V-Ventures, de investeringstak van Vereniging Veronica. De verwachting is dat meer grote uitgevers zich aansluiten bij het platform. "Daar zijn we mee bezig. We hebben warme contacten met andere uitgevers", vertelt Josja Zijlstra, directeur van Fluister.

Een abonnement op Fluister kost 12,99 euro per maand, dezelfde prijs die concurrent Storytel hanteert. Fluister telt bij de lancering zo'n 10.000 luisterboeken en ruim 70.000 e-books. De e-books zijn door abonnees ook te lezen op e-readers van meerdere fabrikanten. Fluister krijgt ook exclusieve podcasts, korte verhalen en previews van boeken. 

Schrijvers en recensenten volgen

Gebruikers van Fluister kunnen via het platform hun favoriete schrijvers en recensenten volgen om zo tips te krijgen voor hun volgende boek of podcast. Onder andere Nelleke Noordervliet, Jessica Durlacher, Arnon Grunberg, Arthur Japin, Ronald Giphart en Sylvia Witteman worden 'ambassadeur' van de nieuwe dienst.

"Onze toegevoegde waarde zit vooral in de pagina's die schrijvers, journalisten of boekverkopers gaan maken, waar ze lees- en luistertips delen. We willen mensen goed advies geven. We praten ook met dagbladen of we hun boekrecensies kunnen gebruiken", zegt Zijlstra. "Bij andere platforms zie je alleen de catalogus met boeken, waarbij een algoritme bepaalt welke selectie je krijgt voorgeschoteld. Bij ons werkt het echt anders. We hebben een sociale laag in ons platform. Ook leesclubs willen we een plek gaan geven." 

"We constateerden dat de bestaande internationale platforms qua aanbod en advies te generiek waren voor de Nederlandstalige boeken- en podcastliefhebber. Daarom hebben we de krachten gebundeld om verhalen samen te brengen op één platform", zegt Caroline Damwijk, directeur van Libris Blz.

Podimo

Concurrent Podimo ging onlangs van start in Nederland. Podimo, een Deens bedrijf, richt zich vooral op exclusieve podcasts en biedt ook een klein aanbod aan luisterboeken. Een aantal van de populairste Nederlandse podcasts zijn voortaan alleen via Podimo te beluisteren. 

Welke exclusieve podcasts er op Fluister komen, wordt later bekend. "Dat zijn we aan het onderzoeken met podcastmakers", zegt Zijlstra. Na de Nederlandse lancering moet er ook een Vlaamse versie van Fluister komen.

Kijk ook: nieuwe AirPods 3 getest