Bright Duurtest week 4

Duurtest Nissan Leaf: respect, ondanks de gebreken

Duurtest Nissan Leaf: conclusie
12 mei om 11:23
Laatste update: 12 mei om 11:23

De Bright-duurtest begon in 2010 met de originele Nissan Leaf. Deze maand rijdt onze autotester Rutger Middendorp de meest recente Leaf. De afgelopen weken ging hij op de nostalgietour, maar voor de conclusie kijkt hij ook vooruit.

Rutger Middendorp test auto's in de Bright Duurtest. Volg ook ons YouTubekanaal

De Tesla Model S maakte elektrisch rijden sexy. De Nissan Leaf van deze tweede generatie maakte het acceptabel. Wat de Volkswagen Golf was als auto in 2002 is de Nissan Leaf 20 jaar later. Een auto die verdwijnt in het straatbeeld, maar toch de wereld veranderde. Een auto die net iets meer biedt dan je in eerste instantie verwacht. Maar vooral: een auto die bij deze tijd past.

Aantrekkelijk als tweedehands

De Nissan Leaf is als nieuwe elektrische auto niet direct de beste keuze. De achilleshiel is het snelladen. Andere auto’s doen dat twee tot drie keer rapper. Als gevolg kun je hem nieuw met flinke korting op de kop tikken, maar tweedehands is het argument voor de Leaf het grootst. Er zijn er veel van, omdat ze al een tijdje te koop zijn en dus massaal uit de lease komen. Ze zijn (zeker die met de grote accu) prima bruikbaar voor al je trips binnen Nederland. Ze zijn zuinig en ze zijn betrouwbaar.

Wet van de remmende voorsprong

Bij Nissan weten ze dat ook. Bij de introductie van de Leaf werd er al wat schaapachtig gereageerd op vragen over de Chademo-aansluiting, terwijl CCS toch duidelijk de nieuwe standaard was geworden. Inmiddels is de Nissan Ariya in aantocht met een CCS-aansluiting en de optie om veel sneller te laden onderweg. De wet van de remmende voorsprong in actie.

De Leaf heeft de weg vrijgemaakt voor die Ariya, maar ook voor de Volkswagen ID.3, de MG ZS EV, de Opel Corsa E. De Leaf heeft als oudste broertje al het gezeur over nadelen van elektrisch rijden over zich heen gehad, om het makkelijker te maken voor wie erna kwam. Dus ondanks de gebreken: niets dan respect voor de 'OG', de Nissan Leaf.

Rutger Middendorp test auto's in de Bright Duurtest. Volg ook ons YouTubekanaal

Kijk ook: hoeveel goedkoper is elektrisch rijden?