'Volgend jaar krijgen iPhones usb-c in plaats van Lightning'
iPhone 15

'Volgend jaar krijgen iPhones usb-c in plaats van Lightning'

11-05-2022 15:54 Laatste update: 17:03

Apple zou volgend jaar de Lightning-poort op iPhones willen inwisselen voor een usb-c-poort. Dat zegt de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo.

Kuo zegt op basis van informatie van fabrikanten van componenten dat Apple in iPhones die in het najaar van 2023 verschijnen wil overstappen van zijn eigen Lightning-poort op usb-c. Het gebruik van usb-c kan volgens Kuo 'de oplaadsnelheid en overdrachtssnelheid van de iPhone verhogen'. De eerste iPhones met usb-c zouden modellen uit de iPhone 15-serie zijn.

Geruchten over de komst van iPhones met usb-c-poorten doen al jaren de ronde. In recente iPads ondersteunt Apple al wel usb-c, ook veel Macs beschikken over de aansluiting. De afgelopen jaren hebben de meeste smartphones en veel andere gadgets al usb-c-poorten gekregen, terwijl Apple in de iPhones vasthield aan zijn eigen Lightning-aansluiting.

EU wil usb-c verplichten

Er is ook politieke druk om de iPhone te voorzien van usb-c. De Europese Unie wil usb-c gaan verplichten in allerlei apparaten. Die maatregel is bedoeld om elektronisch afval, zoals ongebruikte kabels en oplaadstekkers, tegen te gaan.

Apple heeft zich altijd fel verzet tegen de usb-c-verplichting. Het bedrijf heeft eerder gesuggereerd liever een poortloze iPhone uit te brengen, die alleen draadloos op te laden is.

De eerste iPhone met een Lightning-poort was de iPhone 5 die in 2012 op de markt kwam.

Review iPhone 13