Razendpopulaire app

Stuurt populaire app New Profile Pic data naar Rusland?

Makers hit-app New Profile Pic’ reageren op ophef over band met Rusland
12 mei 2022 om 15:17
Laatste update: 12 mei 2022 om 17:36

Het bedrijf achter de razendpopulaire app New Profile Pic, die selfies omtovert in profielfoto's die geschilderd lijken, zegt dat er geen foto's en data van gebruikers naar Rusland gaan. Ze waarschuwen ook dat er nepversies van New Profile Pic in de appwinkels zijn verschenen die gebruikers geld in rekening brengen.

Met New Profile kunnen gebruikers gratis een kunstzinnige avatar maken door een selfie te uploaden. Met behulp van kunstmatige intelligentie past de app de foto automatisch aan, waarna het lijkt alsof het gezicht geschilderd is. De iPhone-versie staat hoog in de ranglijsten van de Apple App Store en de Android-versie is via de Google Play Store al meer dan 1 miljoen keer gedownload. 

Het succes van New Profile Pic leidde de afgelopen dagen tot zorgen over de mogelijke banden van de appmakers met Rusland of zelfs met het Kremlin. Het bedrijf achter de app heeft daar nu tegenover factchecksite Snopes op gereageerd. "Wij zijn een bedrijf met kantoren in Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. Maar je foto's of andere gegevens worden niet naar Moskou gestuurd. Al onze apps werken via de servers van Amazon en Microsoft in de VS", laat het bedrijf weten.

Adres in Moskou

De domeinnaam van de app was eerder geregistreerd in Moskou, omdat de oprichter van het bedrijf daar heeft gewoon. Die persoon heeft Rusland verlaten en de domeinregistratie staat nu op een adres in Florida.

Het bedrijf achter New Profile Pic is Linerock Investments, dat officieel is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. Het bedrijf heeft een internationaal team van ontwikkelaars, van wie sommigen in Rusland wonen. Een ander adres van Linerock dat online rondging, aan de Moskou-rivier niet ver van het Kremlin, was volgens een woordvoerder 'het adres van de advocaten' van de firma. "We hebben daar nooit een kantoor gehad."

Gegevens en gezichtsherkenning

Beveiligingsexperts waarschuwen dat gebruikers moeten oppassen met het uploaden van foto's in hoge kwaliteit naar relatief onbekende apps. New Profile Pic legt de gezichten van mensen in hoge resolutie vast en gebruikt ook technieken voor gezichtsherkenning. "Ik zou elke app die deze hoeveelheid gegevens wil met argwaan behandelen", zegt Jake Moore van cyberbeveiliger ESET. "Ongeacht waar ze zijn gevestigd, ik zou altijd voorzichtig zijn."

De app verzamelt onder andere het e-mailadres, socialmedia-profielen, het ip-adres en apparaatgegevens, maar de app-machtigingen die worden gevraagd zijn vergelijkbaar met veel andere apps, stelt Snopes. "Mensen moeten zich er zeker bewust van zijn waar ze bedrijven toegang toe verlenen als ze apps installeren, maar de machtigingen van New Profile Pic zijn niet abnormaal."

Foto's die via New Profile Pic zijn geüpload naar de Amazon- en Microsoft-servers blijven tot 'twee weken na de laatste interactie' bewaard. Dat is volgens de makers nodig 'om de verwerking van dezelfde foto's te versnellen'. 

Nep-apps met dure abonnementen

Gebruikers die online klaagden over dat New Profile Pic hen abonnementen in rekening bracht zijn waarschijnlijk het slachtoffer geworden van nep-apps die in appwinkels zijn verschenen, zegt het bedrijf tegen Snopes. "Onze app is gratis. Kosten waar mensen over klagen komen niet door onze apps, maar door de concurrenten."

Sommige van de nagemaakte apps met vergelijkbare namen hebben in-app-aankopen. "Dat is misleidend. Gebruikers downloaden meerdere apps en in sommige gevallen activeren ze dan in zo'n app een proefabonnement, die ze vergeten op te zeggen, bijvoorbeeld doordat ze de app al hebben verwijderd."

New Profile Pic is niet de eerste app van Linerock Investments, dat eerder de populaire apps ToonMe, PhotoLab en Visage Lab uitbracht. Die apps zijn ruim 150 miljoen keer gedownload in de Google Play Store.

Kijk ook: welke nieuwe smartphones zijn aanraders?