© Apple

apple beperkingen toegankelijkheid nieuwe functies iPhone iPad mac iOS macos
Toegankelijkheid

Apple komt met deurdetectie voor blinden en live-ondertiteling voor doven

17 mei 2022 om 15:46
Laatste update: 17 mei 2022 om 15:48

Apple heeft een reeks nieuwe toegankelijkheidsfuncties voor gebruikers met een lichamelijke beperking aangekondigd. Daaronder is een functie die blinden en slechtzienden naar deuren kan leiden.

Apple-producten hebben al langer een breed scala aan functies die het gebruik makkelijker maken voor mensen met een lichamelijke beperking. Onder de nieuwe toegankelijkheidsfuncties is deurdetectie. Als blinde of slechtziende iPhone- of iPad-gebruikers op een nieuwe plek komen, kunnen zij die functie gebruiken om de deur makkelijker te vinden.

De functie werkt met een combinatie van de LiDAR-scanner op recente iPhones en iPads en machine learning. Zo kunnen de apparaten 'zien' waar de deur zit en of die open is. Gebruikers worden met automatische spraak richting de deur begeleid. Bebording wordt voorgelezen, zoals adressen en aanduidingen als 'duwen' of 'trekken'.

Automatische ondertiteling werkt ook bij videobellen.

Automatische ondertiteling

Voor slechthorende en dove gebruikers gaat Apple automatische onderteling inbouwen. In eerste instantie wordt alleen Engels ondersteund en wordt de functie als bètatest geprobeerd. De functie werkt volgens Apple met alle gesproken audio op recente iPhones, iPads en Macs. Ook telefoongesprekken en videogesprekken kunnen straks automatisch ondertiteld worden, zolang die in het Engels zijn.

Op Mac-computers kunnen gebruikers hun reactie ook terug typen: die wordt dan automatisch voorgelezen. De ondertiteling wordt door kunstmatige intelligentie op het apparaat zelf gegenereerd, waardoor de besproken informatie volgens Apple veilig en privé blijft.

Apple Watch met hoofdbewegingen bedienen

De Apple Watch kan sinds vorig jaar al met simpele handbewegingen worden bediend. Gebruikers kunnen dan bijvoorbeeld met de hand knijpen van de pols waar het horloge om zit. Zo kan de Apple Watch gebruikt worden door mensen die niet met hun andere hand het scherm kunnen bedienen.

Dat aantal gebaren wordt uitgebreid, zodat telefoongesprekken kunnen worden opgenomen of opgehangen, muziek kan worden gepauzeerd en kunnen workouts worden gestart. Daarnaast kan de Apple Watch straks via de beperkingsfuncties van de iPhone worden bediend: via Voice Control met spraak en met hoofdbewegingen.

Samen games spelen

De besturingssystemen van Apple krijgen ook een Buddy Controller-functie voor games. Dan worden twee game-controllers gecombineerd tot één controller. Zo kan een speler met bijvoorbeeld één mobiele hand spelen met een vriend of verzorger die dan de andere knoppen voor zijn rekening neemt.

Doven en slechthorenden kunnen straks specifieke geluiden uit hun huis aan hun iPhone of iPad leren, een deurbel of ovenpiep bijvoorbeeld. Als de iPhone dat geluid hoort, krijgen de gebruikers een voelbaar seintje van hun apparaat. Verder kan straks worden ingesteld hoe lang spraakassistent Siri wacht met reageren op een verzoek.

Apple meldt nog niet wanneer de nieuwe functies worden toegevoegd aan iPhones, iPads en Macs. Vermoedelijk zijn ze onderdeel van de grote nieuwe softwareversies, die volgende maand tijdens ontwikkelaarsbeurs WWDC worden onthuld en rond september of oktober beschikbaar komen.