Ruimtevaartuig Boeing Starliner op weg naar ISS
Ruimtevaart

Ruimtevaartuig Boeing Starliner op weg naar ISS

20-05-2022 04:47 Laatste update: 04:57

Boeing heeft afgelopen nacht zijn ruimtevaartuig Starliner succesvol gelanceerd. De Starliner vertrok van de lanceerbasis in Cape Canaveral in Florida voor een onbemande testvlucht naar het internationale ruimtestation ISS. Twee eerdere pogingen mislukten.

Naar verwachting legt het ruimtevaartuig in de nacht van vrijdag op zaterdag aan bij het ISS, waar het een paar dagen blijft. Daarna keert het terug naar aarde. Als de hele missie succesvol is, volgt mogelijk eind dit jaar of begin volgend jaar de eerste bemande vlucht van de Starliner.

In 2021 werd een geplande lancering van de Starliner uitgesteld wegens technische problemen. In 2019 slaagde Boeing er wel in het toestel te laten opstijgen, maar door softwareproblemen kon de Starliner toen niet het ISS bereiken en moest hij na 48 uur in de ruimte terugkeren naar de aarde.

SpaceX

Boeing heeft net als concurrent SpaceX van Elon Musk een contract met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om bemanningen en voorraden naar het ISS te vliegen. SpaceX heeft al vier van die missies succesvol uitgevoerd.

"Ondanks tegenspoed zijn onze teams blijven innoveren in het belang van ons land en de hele mensheid. Ik kijk uit naar een succesvolle test van het Starliner-ruimtevaartuig, dat missies met astronauten aan boord mogelijk zal maken", zei NASA-topman Bill Nelson.

De lancering: