© Meta

Meta gaat toch geen eigen metaverse runnen, schrijft topman

Meta's Horizon Worlds, een vr-wereld vol beenloze avatars.

Virtuele werelden

Meta gaat toch geen eigen metaverse runnen, schrijft topman

20-05-2022 12:39 Laatste update: 12:39

Facebook-moederbedrijf Meta is toch niet van plan zijn eigen metaverse te bouwen. Of in ieder geval niet uit te baten, schrijft een topman van het bedrijf.

Facebook ziet de metaverse als de toekomst: het bedrijf veranderde in oktober daarom zijn naam zelfs in Meta. En Meta heeft ook een eigen virtuele wereld: Horizon Worlds heeft al ruim 300.000 gebruikers. Maar toch zijn er wat misverstanden, schrijft Nick Clegg, Meta-directeur Global Affairs.

"Dit is geen idee dat Meta heeft bedacht", schrijft Clegg in een 8000 woorden tellend essay over de metaverse. "Er komt geen metaverse dat door Meta gerund wordt, net zoals dat er nu geen 'Microsoft internet' of 'Google internet' is." Clegg schrijft er niet bij dat bijvoorbeeld Google wel een groot aandeel heeft in het huidige internet: de grootste zoekmachine, de populairste browser, het grootste videoplatform en het grootste online advertentieplatform zijn allemaal van Google.

Metaverse wordt lappendeken

Clegg stelt dat de term 'metaverse' misleidend is, omdat het verse-gedeelte volgens hem insinueert dat men naar een ander universum wordt getransporteerd. "VR is één kant van het spectrum", schrijft Clegg over het beeld dat van de metaverse is ontstaan, mede dankzij Meta's eigen Horizon Worlds. "Het gaat van het gebruik van avatars tot metaverse-ruimtes op je telefoon gebruiken tot AR-brillen die digitale beelden op de wereld om ons heen projecteren tot mixed reality-headset die het fysieke en het virtuele mengen."

De metaverse wordt volgens Clegg dus geen eenduidig product of besturingssysteem, "maar een lappendeken". De metaverse is volgens de topman een "logische evolutie" van het internet. Clegg legt uit hoe de metaverse tastbaarder, laagdrempeliger en meeslepender is dan het huidige internet, en noemt voordelen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en de zakelijke wereld.

Metaverse straks 3 biljoen dollar waard

Meta heeft ook laten onderzoeken hoeveel de metaverse zal bijdragen aan de economie. Volgens consultancybureau Analysis Group is de metaverse-economie over tien jaar goed voor een waarde van in totaal ruim 3 biljoen dollar (drieduizend miljard). Clegg voorziet met de metaverse dezelfde kansen die het vroege internet ook bood, maar hoe de metaverse er straks uit zal zien is volgens de topman nog niet te voorspellen.

Een open metaverse is volgens Clegg belangrijk, zodat iedereen gelijke kansen krijgt. De metaverse moet interoperabel zijn volgens de topman. Hij haalt standaarden aan als HTML, de universele opmaaktaal van websites en usb, de meestgebruikte connector. Clegg wijst naar de huidige duopolie van Android en iOS als voorbeeld voor hoe het met de metaverse niet moet.

Precieze rol Meta blijft onduidelijk

Ondanks de lengte van zijn essay maakt Clegg nergens helder wat de precieze rol van Meta gaat worden, of hoe het bedrijf wil profiteren van de 'lappendeken' aan mogelijkheden. "De metaverse komt er, linksom of rechtsom", besluit Clegg.

"Het wordt niemands eigendom, niet van Meta of iemand anders, net zoals het huidige internet dat niet is. Meta is duidelijk over de rol die het wil spelen in het maken en ontwikkelen van deze nieuwe technologieën, en hoe het flink investeert om die tot een realiteit te maken. Maar het is ook open over de manier waarop het dat wil doen: in samenwerking, transparant en met volledige erkenning van de sociale verantwoordelijkheden die daarbij horen."

Clegg staat overigens niet alleen in zijn enthousiasme over de metaverse en zijn onvermogen om het precies uit te leggen. Een recent onderzoek toont aan dat 74 procent van de mensen denkt dat de metaverse de toekomst is, maar slechts 15 procent van de mensen zegt te weten wat de metaverse eigenlijk is.

Vergaderen in de metaverse: