Viaplay over aanhoudende klachten: 'Natuurlijk kan het altijd beter'

Max Verstappen en Viaplay-ceo Anders Jensen

Onvrede over Formule 1-streams

Viaplay over aanhoudende klachten: 'Natuurlijk kan het altijd beter'

24-05-2022 13:51 Laatste update: 16:22

Streamingdienst Viaplay zegt de klachten van abonnees over de beeldkwaliteit en stabiliteit van de streams van de Formule 1 'serieus te nemen'. Het Zweedse bedrijf belooft in een reactie 'een steeds betere streamingkwaliteit'.

Over de Formule 1-streams van Viaplay kwamen afgelopen weekend op sociale media weer veel klachten binnen. Sommige abonnees klaagden over een lagere beeldkwaliteit, ook had een deel van de kijkers last van haperende streams of streams die uitvielen. Viaplay begon in maart met de Formule 1-uitzendingen in Nederland. Ook toen waren er klachten over de kwaliteit van de streams. 

"Viaplay is net zo goed een technologiebedrijf als een entertainmentbedrijf, dus we nemen de kwestie van streamingkwaliteit zeer serieus", vertelt Roberta Alenius, woordvoerder van Viaplay Group. "Natuurlijk kunnen we altijd verbeteren", erkent ze. "We leren onze klanten nog steeds kennen in Nederland, dat nu al een van onze grootste en belangrijkste markten is." Nederland is het elfde land waar Viaplay actief is.

Streamkwaliteit

Viaplay zegt samen te werken met 'distributiepartners' in ons land om aan de 'hoge verwachtingen van de dienst te voldoen'. "We kijken ernaar uit om de komende jaren een steeds betere streamingkwaliteit aan onze Nederlandse klanten te bieden", zegt Alenius. "We weten hoeveel de Formule 1 betekent voor Nederlandse fans."

De streams van Viaplay hebben de 1080P-resolutie, ook bekend als full-hd. Sommige abonnees zeggen die kwaliteit tijdens de Formule 1 niet te halen. De gemiddelde beoordeling van Viaplay op beoordelingssite Trustpilot is momenteel 1,2 van 5 sterren na ruim 5500 beoordelingen.

Consumentenbond

De Consumentenbond vindt dat Viaplay te weinig doet om de online-klachten af te handelen. De organisatie beraadt zich volgens een woordvoerder op vervolgstappen.

Viaplay wijst erop dat de Consumentenbond op diens website Klachtenkompas.nl een niet-bestaand e-mailadres gebruikte voor het profiel van Viaplay. "Daardoor hebben we de klachten die via de Consumentenbond zijn gestuurd nooit ontvangen", aldus Alenius. "We hebben contact met de Consumentenbond om ervoor te zorgen dat ze dit oplossen."

Formule 1 ook op tv-kanalen te zien

Viaplay heeft in Nederland naar schatting een kleine 600.000 abonnees. Het bedrijf wil zelf geen exacte aantallen per land bekendmaken, maar zei in april dat de Nederlandse lancering 'alle verwachtingen had overtroffen'.

De Formule 1-uitzendingen van Viaplay zijn voor abonnees ook via lineaire tv-kanalen van grote providers als Ziggo en KPN te zien. Daarmee worden de internetnetwerken ontlast.

Viaplay heeft de komende drie jaar niet de exclusieve rechten op de Formule 1 in Nederland. Nederlanders kunnen namelijk ook terecht bij de streamingdienst F1 TV Pro, maar daarbij is er voorlopig nog geen Nederlands commentaar te horen. 

Nieuwe opzet

Het nieuwe commentaar bij Viaplay blijft ook een bron van onvrede onder een deel van de Nederlandse Formule 1-fans. Elk raceweekend stromen daar klachten over binnen, maar het bedrijf houdt vast aan de opzet. "Iedereen heeft recht op zijn mening. Maar we zijn erg trots op onze line-up", reageerde het bedrijf daar onlangs op.

Viaplay-ceo Anders Jensen zei tegen Bright dat het bedrijf bewust risico's heeft genomen met de "nieuwe opzet" vergeleken met de Formule 1-programmering van Ziggo. "Het is niet onze stijl om hetzelfde te doen als andere bedrijven. We willen innoveren." 

Engels voetbal

Naast de Formule 1 zendt Viaplay in Nederland ook de Duitse Bundesliga, PDC-darts en vanaf volgend seizoen ook de Engelse Premier League uit. Maandag werd bekend dat Viaplay Group ook de Nederlandse uitzendrechten heeft gekocht van de Britse Championship, de competitie onder de Premier League, en van de League Cup. Verder heeft Viaplay een aanbod aan series, films en programma's, waarbij er ook wordt gewerkt aan nieuwe Nederlandse producties.

In totaal telt Viaplay nu zo'n 4,8 miljoen betalende abonnees, waarvan 1,2 miljoen buiten Scandinavië. De streamingdienst gaat later dit jaar ook van start in het Verenigd Koninkrijk. Daarna volgen Canada, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.