Streamingdienst Formule 1 krijgt pas in juni Nederlands commentaar
Formule 1 kijken

Streamingdienst Formule 1 krijgt pas in juni Nederlands commentaar

10-03-2022 17:35 Laatste update: 18:44

Op de streamingdienst F1 TV Pro is de eerste maanden van het nieuwe Formule 1-seizoen geen Nederlands commentaar te horen.

De streamingdienst van de Formule 1 heeft Nederlandse abonnees gemaild dat er bij de start van het F1-seizoen commentaar in vijf talen beschikbaar zal zijn: Engels, Duits, Frans, Spaans en Portugees. "Helaas moeten we je laten weten dat het Nederlands commentaar pas beschikbaar is in juni 2022", aldus de mail waaruit Tweakers citeert.

Wie vanaf juni het Nederlandse commentaar bij F1 TV Pro zal verzorgen, is nog niet bekend. Eerdere seizoenen was er wel Nederlands commentaar op F1 TV Pro te horen.

Viaplay

F1 TV Pro is onderdeel van de Formule 1 zelf, maar de dienst concurreert in Nederland vanaf dit seizoen met een nieuwe rechtenhouder: Viaplay. Die Zweedse streamingdienst won de strijd om de uitzendrechten van Ziggo en koos ervoor om met andere commentatoren en presentatoren te werken. Viaplay begon vandaag op de eerste dag van de F1 Testdagen in Bahrein met zijn Nederlandse Formule 1-uitzendingen.

Ook op speciale tv-kanalen 

F1 TV Pro is wat goedkoper dan Viaplay, maar de Zweedse dienst biedt ook andere sport-uitzendingen, zoals voetbal en darts, en een groot aanbod aan films en series. Viaplay-ceo Anders Jensen zei onlangs dat het niet vreemd is dat de Formule 1 in Nederland op twee diensten is te streamen. "Het past bij de strategie van de Formule 1, gericht op de toekomst. Dat F1 TV Pro bestaat zorgt er ook voor dat wij uiteindelijk minder hoeven te betalen. Het bedrag was hoger uitgevallen als de Formule 1 de rechten maar aan één exclusieve partij had verkocht." 

De Formule 1-uitzendingen van Viaplay zijn overigens bij de grote Nederlandse providers voor de abonnees ook via normale tv-kanalen te kijken. Ze hoeven dan niet te streamen via de apps, wat moet voorkomen dat de netwerken overbelast raken. "De providers en wij hebben een gezamenlijk belang. We doen dit in meerdere landen op deze manier. Het is een gebruiksvriendelijke oplossing,", aldus Jensen.

Commentaar Olav Mol via app

Het live commentaar bij Viaplay komt van Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk. Formule 1-fans kunnen echter ook voor het vertrouwde stemgeluid van Olav Mol kiezen. Mol is te beluisteren via de app van de internetzender Grand Prix Radio. Met die app zou zijn live-commentaar tijdens de F1-races precies tegelijk met de tv-uitzendingen of videostreams te horen moeten zijn.

Luister ook de Bright Podcast: