© Google

Google rijdt over Circuit Zandvoort: binnenkort te zien op Street View

Google Street View-auto op het Circuit Zandvoort

15 jaar Google Street View

Google rijdt over Circuit Zandvoort: binnenkort te zien op Street View

24-05-2022 07:01 Laatste update: 08:45

Google heeft het racecircuit van Zandvoort voor het eerst in twaalf jaar in 360 graden vastgelegd. De beelden zijn binnenkort te bekijken op Google Street View, dat deze week 15 jaar bestaat. Google komt vanwege het jubileum ook met nieuwe functies en nieuwe Street View-camera.

De Tarzanbocht, Gerlachbocht en het Scheivlak: Formule 1-fans kunnen binnenkort het Circuit Zandvoort meter voor meter bekijken op Google Street View. Gisterochtend reed een Street View-wagen over het racecircuit om alles in 360 graden vast te leggen.

Dat was nodig ook: de laatste update van de beelden op het circuit dateerde van twaalf jaar geleden, terwijl Circuit Zandvoort op de vijftiende plek staat in de lijst van meest bekeken Nederlandse locaties op Street View. In 2019 en 2020 is het circuit op meerdere plekken veranderd, waarna in 2021 weer een Formule 1-race plaatsvond. De nieuwe beelden van het circuit verschijnen 'in de loop van de zomer' op Street View, zegt Google.

220 miljard afbeeldingen

Het rondje van de Google-wagen in Zandvoort valt samen met het 15-jarig bestaan van Street View. Sinds 2007 heeft Google ruim 220 miljard afbeeldingen voor Street View gemaakt in meer dan honderd landen en gebieden. De Street View-auto’s hebben meer dan 16 miljoen kilometer afgelegd, evenveel als 400 rondjes om de aarde. En dat gebeurde niet alleen met auto's, maar ook met fietsen, sneeuwscooters en boten. Google zette ook wandelaars en duikers in, en zelfs paarden en kamelen.  

De 360-gradenbeelden zijn volgens Google ook van cruciaal belang voor het maken van de kaarten van Google Maps. "Bijvoorbeeld om stoplichten en zebrapaden op Google Maps weer te geven. Ook maakt het Live View op Maps mogelijk." Verder zijn Street View-auto’s voorzien van luchtkwaliteitsensors om zo de luchtkwaliteit in Amsterdam in kaart te brengen.

Eerdere Street View-beelden terugkijken in app

Van veel straten en locaties maakt Google om de paar jaar nieuwe Street View-opnames. Die oude straatbeelden waren tot nu toe alleen terug te kijken via de desktopversie van Google Maps. Maar vanaf vandaag zijn de voorgaande Street View-opnames ook in de Google Maps-app op iOS en Android te bekijken, zodat gebruikers kunnen zien hoe een bepaalde plek in de loop der jaren is veranderd.

De oude opnames zijn beschikbaar door bij het bekijken van Street View-beelden op de foto te tikken om informatie over de locatie te bekijken. Vervolgens tik je op 'Meer datums weergeven'.

Nieuw camerasysteem

Google heeft vandaag ook een nieuw camerasysteem voor Street View aangekondigd. De nieuwe camera, die volgend jaar volledig in gebruik wordt genomen, heeft dezelfde rekenkracht, resolutie en beeldverwerking als de camera in de huidige Street View-auto, maar is verkleind tot een draagbaar, compact camerasysteem. "De hele camera is ongeveer zo groot als een kat", vertelt Google-manager Steve Silverman. "De nieuwe camera is makkelijker overal mee naar toe te nemen. Je kunt hem zelfs met één hand vasthouden."

De nieuwe Street View-camera

De nieuwe camera weegt minder dan 7 kilo. "Dit is handig voor het vastleggen van beelden in onderbelichte gebieden, zoals het Amazone-regenwoud." Voorheen maakte Google een apart camerasysteem voor verschillende soorten beelden. "Nu kunnen we deze modulaire camera uitbreiden met componenten zoals lidar (laserscanners) om beelden te verzamelen met meer nuttige details, zoals rijstrookmarkeringen of kuilen. We kunnen dat soort functies toevoegen als ze nodig zijn of ze weglaten."

De camera past op elk voertuig met een dakdrager en is direct vanaf een mobiel apparaat te bedienen. Ook draagt het volgens Google bij aan de inzet van meer duurzame voertuigen, zoals plug-in hybrides en volledig elektrische auto's.

Populaire plekken

Wereldwijd is het meest bekeken gebouw op Street View de Burj Khalifa in Dubai, met bijna 830 meter het hoogste gebouw ter wereld. Google maakte opnames van het uitzicht net onder de top. Ook de Eiffeltoren in Parijs en de Taj Mahal in India zijn populair.

In de ranglijst van populairste landen op Street View staat Nederland volgens Google op de twintigste plek. Binnen Nederland zijn het Anne Frank Huis en het Rijksmuseum het vaakst bekeken.

De tien populairste Street View-locaties in Nederland in 2021:

1. Anne Frank Huis

2. Rijksmuseum

3. Van Gogh Museum

4. Amsterdam Airport Schiphol

5. Johan Cruijff ArenA

6. Keukenhof

7. Amsterdam Centraal

8. Aquaduct Veluwemeer

9. Designer Outlet Roermond

10. Westfield Mall of the Netherlands

Populairste plek op Street View: Burj Khalifa in Dubai