Geld verdienen met apps

Apple: Nederlandse app-economie nu goed voor 220.000 banen

25 mei om 13:21
Laatste update: 25 mei om 13:22

Zowel de Europese als Nederlandse economie rond iOS-apps blijft groeien. In Nederland waren er vorig jaar bijna 220.000 mensen die hun geld verdienden door te werken aan of bij een app.

Dat stelt Apple in een jaarlijks onderzoek over de 'app economy'. Daarbij wordt grofweg gekeken naar alle mensen die direct werkzaam bij het maken en onderhouden van een app of game. Het rapport is opgesteld op basis van onderzoek van het Progressive Policy Institute en adviesbureau Analysis Group.

In Europa lag het aantal banen in de app-economie vorig jaar op 2,2 miljoen, een toename van 7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Nederland is met 219.000 banen in de app-economie dus goed voor zo'n 10 procent van het Europese geheel. Nederland groeide vorig jaar wel onder het gemiddelde: het aantal banen lag hier 4 procent hoger dan een jaar eerder.

'Vooral kleine appmakers zien forse groei'

De meeste nieuwe appmakers kwamen vorig jaar uit Europa: 24 procent, daarna komt China met 23 procent en de VS met 14 procent. Die nieuwe appmakers hebben volgens het rapport van Analysis Group nog altijd goede groeikansen.

Het aantal kleine ontwikkelaars is vorig jaar met 20 procent gestegen. Het gaat dan om ontwikkelaars met een omzet tot rond de 1 miljoen dollar per jaar. De omzet van die kleine ontwikkelaars is de afgelopen twee jaar met 113 procent gestegen. Dat is meer dan dubbel zo hard als de omzet van de grotere appmakers.

'Kleine appmakers al jaren in de lift'

Over een langere tijd gezien is de stijgende lijn voor veel kleinere ontwikkelaars behoorlijk constant. Van de 'grote ontwikkelaars' met een omzet van boven de 1 miljoen dollar per jaar, bestond 45 procent vijf jaar geleden nog niet in de App Store, of de app had een omzet van minder dan 10.000 dollar per jaar. 

Als Nederlandse parel haalt Apple het bedrijf Rusty Lake aan, bekend van de Cube Escape-games. Die studio heeft volgens Apple inmiddels 35 miljoen actieve gebruikers en is een uitgeverij voor indie-games begonnen.

Steeds meer kritiek op appwinkels

Apple brengt dit soort cijfers jaarlijks uit en vermeldt er dan ook altijd bij welk percentage van de appmakers commissie aan Apple betaalt. Dat is momenteel 15 procent: de overige 85 procent betaalt geen commissie aan Apple.

Juist die commissie is de afgelopen tijd steeds vaker een heikel punt voor met name grote appmakers. Het Nederlandse conflict tussen Apple en makers van datingapps bijvoorbeeld, of het Europese onderzoek naar de App Store. Toch gaat het dan met name om klachten van grote bedrijven, die relatief veel commissie aan Apple moeten afdragen.

Apples argument in de strijd komt neer op: zonder de App Store waren veel apps en diensten nooit zo populair geworden als ze zijn. Uiteindelijk lijkt het aan rechters en wetmakers te zijn om te bepalen waar de grens ligt.

Kijk ook: zo haal je alles uit je iPhone