DeLorean laat nieuwe elektrische auto Alpha5 zien
Elektrische auto met retro-design

DeLorean laat nieuwe elektrische auto Alpha5 zien

30-05-2022 07:47 Laatste update: 07:49

Het Amerikaanse automerk DeLorean, beroemd van de DMC-12 uit de Back to the Future-films, heeft vandaag de eerste beelden getoond van zijn nieuwe elektrische auto Alpha5. De elektrische coupé heeft de iconische vleugeldeuren van het origineel en gaat in 2024 in productie.

Behalve de vleugeldeuren heeft het design van de DeLorean Alpha5 meer elementen die een knipoog zijn naar het erfgoed van het iconische jaren 80-merk. De auto is net als de DMC ontworpen door Italdesign van Giorgietto Giugiaro.

De Alpha5 gaat van 0 naar 100 km/u in zo'n drie seconden en heeft een topsnelheid van zo'n 250 km/u. De auto heeft een 100 kWh-accu, goed voor een actieradius van minstens 482 kilometer. De website over de DeLorean Alpha5 is al te bezoeken voor fans van het merk en gaat dinsdag voor iedereen online. Meer technische details worden pas later dit jaar bekend.

Speciale editie met NFT's

De Alpha5 krijgt in eerste instantie een oplage van slechts 88, een verwijzing naar de snelheid die in de sciencefiction-film Back To The Future nodig was om tijdreizen te initiëren. Deze 88 auto's krijgen bijbehorende NFT's die dienen als avatars in een virtuele wereld en zijn alleen bedoeld voor gebruik op circuits en privéterrein. NFT's zijn eigendomsbewijzen van digitale objecten die worden bewaard in de blockchain. DeLorean stelt met de NFT's 'de fysieke wereld en de metaverse' te willen samenbrengen. 

De rest van de reguliere productie zal daarna in kleine aantallen op de markt komen. De prijzen van de Alpha5 zijn nog niet bekend.

Plan voor een SUV op waterstof

DeLorean kondigde in februari al aan dat het elektrische auto's op de markt gaat brengen. De Alpha5 wordt in augustus helemaal gepresenteerd op de Monterey Car Week, een bekend auto-evenement in Californië.

Uiteindelijk wil het merk meerdere nieuwe modellen introduceren, waaronder een sportcoupé, een elektrische sedan en een premium sport-SUV die moet gaan rijden op waterstof.

Merkrechten

De nieuwste DeLorean wordt ontwikkeld door een groep zakenmensen die samenwerken met Stephen Wynne, de DeLorean-fanaat die het merk in leven hield nadat het in 1982 failliet ging. Wynne kocht de merkrechten van het bedrijf in 1995 en sindsdien biedt hij diensten en vervangingsonderdelen aan voor de overblijvende 6500 DeLorean DMC-12’s. 

Wynne probeerde het merk al vaker weer tot leven te brengen. Zo toonde de autofanaat in 2011 al een elektrisch prototype van een originele DeLorean. De ontwikkeling daarvan bleek al snel te duur, waardoor het project nooit van de grond kwam. Ook in 2016 ondernam Wynne een gefaalde poging om de DeLorean opnieuw op de markt te brengen. Inmiddels werkt zijn team aan een verbeterde versie van de originele DMC-12 ter gelegenheid van de 40e verjaardag van de auto.

Investeerders en beursgang

Achter deze nieuwste poging zit kapitaal van private investeerders. Ook heeft de ontwikkelingsarm van San Antonio, de Texaanse stad waar het bedrijf zijn hoofdkantoor wil vestigen, aangekondigd dat het bedrijf zo’n 450 nieuwe banen kan creëren.

Het bedrijf heeft ook plannen om later dit jaar na het afronden van een nieuwe investeringsronde een beursgang te maken.