Smartphoneverkoop in China ingestort: aanschaf telefoon massaal uitgesteld

Een smartphone van Xiaomi

Smartphones

Smartphoneverkoop in China ingestort: aanschaf telefoon massaal uitgesteld

30-05-2022 15:12 Laatste update: 15:13

De verkoop van smartphones in China is op jaarbasis met maar liefst eenderde afgenomen, blijkt uit nieuwe cijfers. Chinezen stellen mede door de torenhoge inflatie de aankoop van een nieuwe smartphone massaal uit.

Chinese consumenten kopen veel minder smartphones dan voorheen als gevolg van de heroplevering van de coronapandemie en de oplopende inflatie. Het aantal verscheepte smartphones in China daalde in april met 34 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden, blijkt volgens de Wall Street Journal uit data van de China Academy of Information and Communications Technology. In de eerste vier maanden van dit jaar daalden de verzendingen met 30 procent. Wereldwijd was de neergang van de smartphoneverkoop in het eerste kwartaal 7 procent.

Veel telefoonfabrikanten gaan door de ingestorte vraag in China zware tijden tegemoet. China is verantwoordelijk voor zo'n 20 procent van alle verkochte smartphones ter wereld. Bovendien kampt de smartphonesector ook met problemen aan de aanbodkant, mede door de wereldwijde tekorten aan bepaalde chips en logistieke problemen.

Minder productie door lockdowns

Ook heeft de productie last van de strenge coronalockdowns in sommige Chinese steden. Daardoor hebben allerlei fabrieken de productie tijdelijk moeten stilleggen. Onder andere de voorbereiding van de massaproductie van de iPhone 14 zou daardoor een achterstand hebben opgelopen. Apple waarschuwde eerder al dat het dit kwartaal verwacht 8 miljoen dollar te verliezen door de afgelopen productiecapaciteit, maar analisten hielden tot nu toe nog geen rekening met een lagere vraag naar iPhones. 

Daling grootst bij goedkope smartphones

Het goedkope segment smartphones wordt volgens analisten het hardst getroffen door de daling van de vraag, omdat consumenten die minder te besteden hebben hun aankopen eerder uitstellen vanwege de economische onzekerheden. 

Analist Ming-Chi Kuo zegt tegen de Wall Street Journal dat met name de Chinese telefoonmerken Xiaomi, Oppo en Vivo hier last van hebben. Voor Apple zouden de gevolgen nog relatief meevallen, met uitzondering van de verkoop van de betaalbare iPhone SE

Luister ook de Bright Podcast:

Review: iPhone 13