iPhone 14

'Productie nieuwe iPhone loopt vertraging op'

© LetsGoDigital/TechnizoConcept

iphone 14 pro apple store
25 mei 2022 om 15:41
Laatste update: 25 mei 2022 om 15:47

Eén van de vier nieuwe iPhone 14-modellen zou vertraging hebben opgelopen in de voorbereiding op de massaproductie. Meerdere Apple-leveranciers hebben last van de corona-beperkingen in China.

Naar verwachting onthult Apple de nieuwe iPhone 14-serie in september. Maar de ontwikkeling van ten minste één van de vier iPhone 14-modellen ligt meerdere weken achter op schema, meldt de Japanse krant Nikkei Asia. Daardoor zou dat model mogelijk later verkrijgbaar zijn.

Net als veel techbedrijven kampt Apple momenteel met allerlei productieproblemen als gevolg van de tekorten aan bepaalde chips en verstoringen van de productieketen door de corona-maatregelen in China. Voor de belangrijkste chips in de iPhone zijn er geen tekorten, maar in de toestellen zitten ook nog allerlei goedkopere chips voor specifieke taken, zoals voor het beeldscherm en het energiebeheer.  

Problemen in China

De strenge coronamaatregelen in China hebben impact op de productie van Apple-producten. Onlangs kwam naar buiten dat van de 200 belangrijkste Apple-leveranciers ongeveer de helft zich bevindt in de Chinese gebieden met corona-lockdowns. In het slechtste geval worden er volgens analisten tussen 6 en 10 miljoen minder iPhones dan verwacht geproduceerd in de aanloop naar de introductie van de iPhone 14.

Apple heeft volgens Nikkei zijn leveranciers opgedragen om de productontwikkeling te versnellen om 'de verloren tijd' in te halen, maar het is erg onzeker of dat haalbaar is. Volgens een van de Apple-leveranciers is het 'een grote uitdaging om de achterstand in te halen'. Het tempo van de heropeningen van fabrieken rond Shanghai is volgens hem 'vrij traag'. Volgens analisten gelden er in China nog altijd veel beperkingen en zal het nog een tot twee maanden duren voordat de fabrieken weer normaal opereren.

Achter op schema

De zogeheten technische verificatietest (EVT) voor de iPhone 14 bij de leveranciers van Apple zou later dan gepland plaatsvinden. Dat is het moment waarop leveranciers alle onderdelen en processen afronden die nodig zijn voor een start van de massaproductie. Normaal gesproken wordt de EVT-fase voor een nieuwe iPhone eind juni al afgesloten. Maar de ontwikkeling van één van de iPhone 14's ligt volgens Nikkei drie weken achter op schema.

Het komt vaker voor dat Apple in september nieuwe producten aankondigt die nog niet in die maand verkrijgbaar zijn. Zo onthulde het bedrijf in september 2017 tegelijkertijd de iPhone X en iPhone 8 en 8Plus, maar de iPhone X was pas in november leverbaar.

'Geen iPhone 14 Mini'

Apple zou van de iPhone 14 geen Mini-model meer uitbrengen en komt volgens meerdere media in plaats daarvan met een 'iPhone 14 Max'. De nieuwe iPhones verschijnen volgens analist Ross Young in twee formaten: 6,12 inch (iPhone 14 en 14 Pro) en 6,68 inch (iPhone 14 Max en iPhone 14 Pro Max). Daarmee worden schermformaten iets groter dan bij de iPhone 13.

De schermen in de nieuwe iPhones zouden in plaats van de bekende notch, de inkeping bovenin het scherm, een nieuw ontwerp met twee gaten in het scherm krijgen. Het zou gaan om een rond gaatje voor de selfiecamera en een pilvormige voor de Face ID-sensoren. 

Mogelijk krijgen de iPhone 14 Pro-schermen ook de mogelijkheid om altijd aan te staan, doordat de ververssnelheid naar 1 Hz wordt gebracht. In de iPhone 13 Pro is dat nog minimaal 10 Hz. Veel Android-smartphones hebben al zo'n 'always-on' scherm.

Review iPhone 13