Militaire hackers VS hielpen Oekraïne met 'offensieve operaties'
Cyberoorlog

Militaire hackers VS hielpen Oekraïne met 'offensieve operaties'

02-06-2022 06:35 Laatste update: 06:39

Amerikaanse militaire hackers hebben Oekraïne geholpen met 'offensieve cyberoperaties'. Dat zegt generaal Paul Nakasone, het hoofd van het Amerikaanse Cyber ​​Command.

De Amerikaanse hackoperaties ter ondersteuning van Oekraïne vonden plaats als reactie op de Russische invasie, waarbij de Russen ook cyberaanvallen inzetten. "We hebben een reeks operaties over het volledige spectrum uitgevoerd: offensieve, defensieve en informatieve operaties", zegt Nakasone, die ook directeur is van inlichtingendienst NSA, tegen de Britse tv-zender Sky.

De Amerikaanse cyberoperaties zorgden er volgens de generaal voor dat buitenlandse hackers werden opgespoord voordat ze hun middelen tegen de VS konden inzetten. "Het is krachtig, vanwege het feit dat we onze tegenstanders zien en hun gereedschap blootleggen." De VS waarschuwt al langer voor de risico's van Russische cyberaanvallen.

Satellietnetwerk platgelegd

Rond de Russische invasie vonden er meerdere Russische cyberaanvallen op doelwitten in Oekraïne plaats. De gevolgen daarvan moeten volgens Nakasone niet onderschat worden. Hij noemt ze 'vernietigend' en 'ontwrichtend'. 

Russische staatshackers legden onder andere het satellietnetwerk van Viasat plat, zeggen westerse landen. Het satellietnetwerk werd door het Oekraïense leger gebruikt, wat ervoor zorgde dat de interne communicatie tijdens de eerste dagen van de oorlog moeilijker verliep. De aanval op Viasat bracht niet alleen Oekraïense overheden, bedrijven en burgers in de problemen, maar richtte ook schade aan in EU-landen.

Ook zette Rusland in Oekraïne meerdere versies van vernietigende wiper-software in. Oekraïne heeft het op cybergebied volgens de Amerikaanse generaal 'ongelooflijk druk gehad'.

Gevaar aanvallen op VS en bondgenoten

Het risico van Russische aanvallen op de VS blijft erg groot, benadrukt Nakasone. "We blijven elke dag waakzaam. Ik denk er de hele tijd aan. We werken samen met partners om ze te voorkomen. Niet alleen aanvallen op de VS, ook op onze bondgenoten."

De FBI waarschuwde onlangs voor Russische hackaanvallen op de systemen van Amerikaanse energiebedrijven en andere belangrijke infrastructuur.

Cyberoorlog kan ook Nederland raken: