© NASA

NASA laat nieuwe ruimtepakken maken door twee bedrijven
Ruimtevaart

NASA laat nieuwe ruimtepakken maken door twee bedrijven

02-06-2022 07:06 Laatste update: 07:06

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA laat nieuwe ruimtepakken ontwikkelen voor astronauten. De ontwikkeling van nieuwe ruimtepakken werd de afgelopen jaren geplaagd door vertragingen en technische problemen.

De NASA gunde de opdracht voor de nieuwe ruimtepakken aan de Amerikaanse bedrijven Axiom Space en Collins Aerospace.

De ruimtepakken die NASA-astronauten momenteel dragen in het internationale ruimtestation ISS raken snel verouderd. Zo zijn er incidenten bekend van water dat zich ophoopte in helmen tijdens ruimtewandelingen. De nieuwe pakken kunnen al in 2025 klaar zijn voor de eerste tests.

"Dit is een historisch moment voor ons," zei Johnson Space Center-directeur Vanessa Wyche op een persconferentie. "In deze pakken zal geschiedenis worden geschreven." 

De bedragen die met de contracten voor de ruimtepakken zijn gemoeid kunnen oplopen tot 3,5 miljard dollar.

Missies naar de maan en Mars

De uitrustingen zijn bedoeld voor gebruik door NASA-astronauten op de Artemis-missie, die voor het eerst sinds het begin van de jaren zeventig weer Amerikaanse astronauten op de maan moet doen landen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat NASA een eerste bemande missie naar Mars uitvoert.

De NASA werkte sinds 2007 zelf aan nieuwe ruimtepakken, waarvan in 2019 een prototype werd onthuld. Door geldgebrek, technische problemen en de coronapandemie liep het project spaak.

Dit hebben we te danken aan de ruimtevaart: