Musk: werkende Tesla-robot mogelijk al in september
Tesla Bot

Musk: werkende Tesla-robot mogelijk al in september

03-06-2022 07:25 Laatste update: 09:51

Tesla wil eind september een werkend prototype laten zien van zijn mensachtige robot Optimus, zegt ceo Elon Musk. Tesla heeft daarom zijn jaarlijkse congres over kunstmatige intelligentie (AI) verplaatst van augustus naar 30 september.

Tesla kondigde de Optimus-robot werd in augustus vorig jaar aan tijdens zijn eerste AI-event. Toen ging het nog alleen om een concept.  De mensachtige robot moet volgens Tesla allerlei alledaagse taken kunnen overnemen van mensen, zelfs boodschappen doen.

Volgens Musk kunnen robots die mensen taken uit handen nemen 'uiteindelijk belangrijker worden dan de voertuigindustrie'. "Tesla is misschien wel het grootste robotbedrijf ter wereld. Onze auto's zijn in feite semi-bewuste robots op wielen", aldus Musk vorig jaar.

De Tesla-robot wordt 1,73 meter lang en kan voorwerpen van 20 kilogram dragen. De robot gaat werken met dezelfde software met AI als die Tesla ontwikkelt om zijn elektrische auto's zelfrijdend te maken. De robots kunnen ook dienen om in de fabrieken van Tesla te helpen met de productie. Daarbij zal Optimus vooral gevaarlijke, vuile en saaie taken overnemen van menselijke medewerkers.

'Een van de grootste AI-bedrijven'

In januari zei Musk al dat Tesla dit jaar zich vooral wilde richten op de ontwikkeling van Optimus. Hij noemde de humanoid een van de hoofdprioriteiten van het bedrijf.

Tesla zet fors in op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). Tesla’s hoofd van AI, Andrej Karpathy, noemde Tesla eerder dit jaar een van de grootste AI-bedrijven ter wereld. "Er is geen andere organisatie die op een verticaal geïntegreerde manier AI aan het ontwikkelen is op deze schaal", aldus Karpathy.

Kritiek op robotplannen

Op de robotplannen van Tesla klinkt ook kritiek. Zo ziet Raj Rajkumar, hoogleraar aan de Amerikaanse Carnegie Melon University, niets in de opzet. "Om gevaarlijke en repetitieve opdrachten uit te voeren is een mensachtige robot helemaal de foute aanpak."

Vorig jaar zei de toenmalige directeur van de ontwikkeling van Tesla's AutoPilot, CJ Moore, nog dat de plannen voor zelfrijdende technologie niet overeenkwamen met de 'technische realiteit'. Kort na die uitspraak nam hij ontslag. 

Kijk ook: Tesla-robot komt eraan