xiaomi robot humanoid
Robots

Xiaomi onthult mensachtige robot die 'emoties herkent'

11 augustus 2022 om 17:59
Laatste update: 12 augustus 2022 om 11:56

De Chinese fabrikant Xiaomi heeft een eigen mensachtige robot gepresenteerd. De Chinese humanoid lijkt qua uiterlijk op de robot waar Tesla aan werkt. De robot kan onder meer rondlopen, met mensen praten en emoties herkennen.

De mensachtige robot van Xiaomi heet CyberOne. Hij is 1,77 meter lang en weegt 52 kilo. Tijdens een media-event liep de robot op het podium naar Xiaomi-ceo Lei Jun en gaf hem een bloem. Ook deed de CyberOne een Kung Fu-beweging en voerde hij een gesprek met de topman. Vervolgens maakte de robot, die de bijnaam 'Metal Bro' heeft, een selfie samen met Jun en wandelde hij weer het podium af.

De humanoid heeft een gebogen oled-scherm als gezicht, ziet de wereld in 3D en heeft dertien gewrichten. De CyberOne kan met één hand objecten tot anderhalve kilogram dragen. De robot herkent volgens Xiaomi mensen, gebaren en uitdrukkingen, en kan op basis van de stemmen van mensen '45 verschillende emoties' herkennen. "De robot kan de gebruiker zelfs troosten in tijden van verdriet", aldus het Chinese bedrijf.

'De toekomst'

Xiaomi noemt het zijn 'eerste stappen' op het gebied van mensachtige robots en wil 'voortdurend nieuwe mogelijkheden toevoegen' aan de CyberOne. "We denken dat intelligente robots in de toekomst zeker deel zullen uitmaken van het leven van mensen", zegt Lei Jun. 

Voorlopig is de robot nog erg duur. De kosten komen volgens Jun uit op ongeveer 100.000 euro. Het bedrijf heeft nog niet gezegd wanneer het de robot echt op de markt wil brengen.

Ook robothond

De CyberOne is het tweede product van de robottak van Xiaomi, dat een van de grootste fabrikanten van smartphones en andere gadgets is. Vorig jaar presenteerde het Chinese bedrijf al zijn robothond, de CyberDog, die onder andere salto's kan maken.  

Vergeleken met een viervoetige robot is de nieuwe tweebenige humanoid veel complexer en heeft hij krachtigere motoren. CyberOne moet volgens Xiaomi 'menselijke bewegingen volledig kunnen simuleren'.

Tesla en Dyson

Tesla toont mogelijk eind september een werkende versie van zijn mensachtige robot Optimus tijdens zijn jaarlijkse event over kunstmatige intelligentie. De Tesla-robot wordt 1,73 meter lang en kan zwaardere voorwerpen dan de Xiaomi-robot dragen: tot 20 kilogram.

De robot moet volgens Tesla allerlei alledaagse taken kunnen overnemen van mensen, waaronder boodschappen doen. Volgens Musk kunnen robots die mensen taken uit handen nemen 'uiteindelijk belangrijker worden dan de voertuigindustrie'. "Tesla is misschien wel het grootste robotbedrijf ter wereld", zei Musk vorig jaar.

Ook fabrikant Dyson ontwikkelt robots die mensen huishoudelijke taken uit handen kunnen nemen. Het bedrijf verwacht dat zulke huishoudrobots rond 2030 op de markt komen. 

Zelfrijdende auto's

Xiaomi maakte tijdens dezelfde presentatie ook meer bekend over zijn plannen rond zelfrijdende auto’s. Zo wil het bedrijf 140 testauto’s produceren om zijn technologie voor autonoom rijden te gaan testen. "Deze auto’s zullen in heel China worden getest, met als uiteindelijk doel om 2024 marktleider te worden in de slimme-EV-industrie."

Kijk ook: Tesla-robot komt eraan