Elektrische auto's

Meerderheid Nederlanders: werkgever moet elektrische auto aanbieden

3 juni 2022 om 09:22
Laatste update: 3 juni 2022 om 13:43

Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat bedrijven hun werknemers een elektrische auto moeten aanbieden. Het aandeel Nederlanders met die opvatting groeit snel: van 17 procent twee jaar geleden naar 57 procent nu.

Dat blijkt uit een onderzoek door Ipsos in opdracht van EVBox. Van de mensen die al een elektrische auto overwegen zegt driekwart dat de werkgever een stekkerauto zouden moeten aanbieden. 

De mogelijkheid om een auto bij het werk op te laden is ook een belangrijk punt voor veel Nederlanders. Zo vindt 62 procent dat werkgevers de laadkosten voor een elektrische bedrijfsauto, die op het werk laadt, zouden moeten betalen. Van de Nederlandse EV-rijders zegt 38 procent bij hun werkplek op te laden. Slechts 30 procent van de EV-rijders zegt dat er bij hun werk altijd voldoende laadpunten beschikbaar zijn. 

De Europese Commissie wil dat in 2027 nieuwe kleine bedrijfswagens elektrisch zijn. Grote bedrijven en overheden zouden eerst aan die plicht moeten voldoen, kleinere organisaties krijgen drie jaar langer de tijd. Ook stemt het Europees Parlement komende week over een verbod op de verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren in 2035. 

Zorgen over prijs en opladen

Bijna de helft van de Nederlanders (44 procent) is geneigd om als hun volgende auto een elektrische auto aan te schaffen, blijkt uit het Ipsos-onderzoek. Twee jaar geleden zei nog maar 33 procent dat. Tweederde van de Nederlanders noemt de prijs de belangrijkste drempel om de overgang naar elektrisch rijden te maken.

Ook zorgen over opladen vormen een obstakel, hoewel dit iets afneemt. Drie op de tien Nederlanders zegt onzeker te zijn over het vinden van oplaadpunten, maar die groep nam met 10 procent af ten opzichte van 2020.

Verder vindt slechts eenderde dat de totale laadinfrastructuur in Nederland momenteel voldoende is, terwijl twee jaar geleden 47 procent hier nog tevreden over was. Vier op de tien vindt dat het opladen van elektrische auto’s teveel tijd kost. Een kwart denkt dat opladen duurder is dan tanken van benzine.

Elektrisch rijden: goedkoper of niet?