EU: één oplader voor alle telefoons en laptops, ook de iPhone
Verplicht opladen via usb-c

EU: één oplader voor alle telefoons en laptops, ook de iPhone

07-06-2022 11:11 Laatste update: 15:34

Nieuwe smartphones, laptops en veel andere apparaten moeten vanaf eind 2024 via usb-c zijn op te laden. Daar hebben onderhandelaars van de EU-lidstaten en het Europees Parlement vandaag een akkoord over bereikt.

In de Europese Unie wordt usb-c de verplichte standaard voor het opladen van smartphones, laptops, tablets, oordoppen, e-readers en veel andere gadgets en tech-accessoires. Doordat sommige laptops een andere adapter gebruiken omdat ze veel stroom nodig hebben, krijgen laptopfabrikanten voor de overgang langer de tijd: drie jaar en vier maanden. Voor de andere gadgets moeten de regels eind 2024 ingaan. 

Verder mogen fabrikanten klanten niet meer dwingen om bij een nieuw apparaat ook een oplader te kopen. De onderhandelaars moeten het akkoord nog voorleggen aan het voltallige Europees Parlement en de regeringen van de EU-landen.

De verplichting van één oplaadkabel moet ervoor zorgen dat consumenten minder vaak een nieuwe stekker of kabel hoeven te kopen. "Dit zal Europese consumenten zo'n 250 miljoen euro aan besparingen opleveren", zegt EU-industriechef Thierry Breton. Ook kan het volgens de Europese Commissie 11.000 ton aan elektronisch afval besparen.

Voor het eerst iPhones met usb-c

De maatregel zorgt er voor dat Apple voor het eerst iPhones moet gaan uitrusten met usb-c-poorten. Apple gebruikt nu in de iPhones, AirPods en enkele andere apparaten zijn eigen Lightning-aansluting. Apple heeft zich de afgelopen jaren fel verzet tegen het EU-voorstel.

De afgelopen jaren hebben de meeste Android-smartphones en tal van andere gadgets al usb-c-poorten gekregen. Apple gebruikt al wel usb-c in veel Macs en iPads.  

'Beperkt de innovatie'

Apple zegt dat de verplichting van één oplaadpoort leidt tot het 'beperken van de innovatie'. Ook moeten sommige Apple-gebruikers erdoor overstappen op nieuwe opladers, met juist meer elektronisch afval tot gevolg. Eurocommissaris Breton vindt de vrees dat de innovatie wordt beperkt onterecht. De EU blijft volgens hem in de gaten houden wanneer usb-c plaats moet maken voor een nieuwere oplaadstandaard.

Het eerste voorstel voor de universele oplaadpoort deed de Europese Commissie al meer dan tien jaar geleden. Apple zou al rekening houden met de nieuwe verplichting en wil volgens analisten volgend jaar zijn eerste iPhones met usb-c uitbrengen.

Draadloos opladen

Consumenten maken ook steeds vaker gebruik van draadloos opladen, maar daarvoor hebben fabrikanten verschillende standaarden. De Europese Commissie wil de oplossingen voor draadloos opladen de komende jaren ook gaan harmoniseren.

Review: iPhone 13