Waymo en Uber gaan samenwerken rond autonome vrachtwagens

De zelfrijdende vrachtwagen van Waymo

Zelfrijdende vrachtwagens

Waymo en Uber gaan samenwerken rond autonome vrachtwagens

08-06-2022 07:49 Laatste update: 07:49

Google-zusterbedrijf Waymo gaat met zelfrijdende vrachtwagens samenwerken met Uber Freight, de vrachtafdeling van het bedrijf achter de taxi-app.

De technologie voor autonoom rijdende trucks van Waymo wordt gecombineerd met het platform waarmee Uber truckers koppelt aan vrachtvervoerders. De stap is opvallend, want pas begin dit jaar zetten de twee bedrijven een punt achter hun jarenlange juridische strijd over gestolen bedrijfsgeheimen.

In februari schikte Uber voor een bedrag van 245 miljoen dollar met Waymo. Het bedrijf had een oud-medewerker van Waymo aangenomen die bedrijfsgeheimen had meegenomen naar Uber. In het verleden werkte Uber zelf aan technologie voor zelfrijdende auto's maar staakte die activiteiten wegens de hoge kosten en de rechtszaak.

Zelfrijdende vrachtwagens

Nu verwachten de twee bedrijven een "diepgaande en lange samenwerking" aan te gaan. Vrachtvervoer is een van de bedrijfstakken waar investeerders technologie voor zelfrijdende voertuigen de grootste kansen toedichten.

Waymo Via, zoals de truckdivisie van Waymo heet, verwacht nog dit jaar via het netwerk van Uber Freight actief te zijn. Het techbedrijf heeft al tests gedaan met grote trucks in Texas.

De zelfrijdende auto's van Waymo rijden al rond: