Ziggo hoeft waarschuwing over illegaal downloaden niet naar klant te sturen
Illegaal downloaden

Ziggo hoeft waarschuwing over illegaal downloaden niet naar klant te sturen

09-06-2022 10:07 Laatste update: 18:49

De rechter heeft voor de tweede keer dit jaar bepaald dat provider Ziggo geen waarschuwingsbrieven van de Stichting BREIN hoeft door te sturen aan klanten die illegaal downloaden.

Ziggo hoeft niet mee te werken aan het verzoek van de Stichting BREIN om een waarschuwingsbrief door te sturen aan een klant, bepaalde de voorzieningenrechter in Utrecht vandaag. BREIN, dat de belangen van auteursrechthebbenden behartigt, wil dat de provider verplicht wordt om de brieven met waarschuwingen door te sturen aan klanten die vermoedelijk materiaal illegaal hebben gedownload. De stichting heeft wel het IP-adres dat wordt gebruikt voor illegaal downloaden, maar niet de naam van de persoon en de adresgegevens. 

In de nieuwe zaak ging het om een klant die volgens BREIN 'meer dan 200 populaire ebooks openbaar maakte'. Volgens de rechter is het echter niet zeker dat de persoon achter het IP-adres zelf auteursrechten heeft geschonden. Het kan ook iemand anders zijn die, zonder dat de Ziggo-klant het weet, gebruik maakt van het IP-adres, aldus de rechter.

Bovendien is het doorsturen van een waarschuwing over illegaal downloaden volgens de rechter in strijd met de privacywet AVG, zolang Ziggo daarvoor geen vergunning heeft. BREIN vindt dat Ziggo geen vergunning van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nodig heeft voor de waarschuwingsbrieven of het verstrekken van NAW-gegevens van klanten. De rechter gaat daar niet in mee.

Met de waarschuwingsbrieven hoopt BREIN dat mensen vrijwillig stoppen met illegaal down- en uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Hoger beroep

In februari verloor BREIN een soortgelijke rechtszaak tegen Ziggo. Dat ging toen om IP-adressen van Ziggo-klanten die werden gebruikt voor illegaal down- en uploaden via BitTorrent. 

BREIN tekent in beide zaken hoger beroep aan. "Het moet mogelijk zijn om auteursrechtinbreuken te bestrijden. Het doorsturen van waarschuwingen is de minst ingrijpende manier van handhaven. Door dit te weigeren zit de rechtbank Utrecht echt op het verkeerde spoor", zegt BREIN-directeur Tim Kuik in een reactie. "Deze beslissing is principieel onjuist. Ook is de afwijzing van afgifte van NAW-gegevens onjuist en in strijd met de jurisprudentie. BREIN ziet het hoger beroep met vertrouwen tegemoet."