'Over en uit'

Apple maakt walkie-talkie-functie mogelijk in iPhone-apps

iphone ios walkie talkie
9 juni om 14:56
Laatste update: 9 juni om 16:50

Apple geeft gebruikers van iPhone-apps binnenkort de mogelijkheid om met push-to-talk met elkaar te praten. Dat lijkt op de communicatie via walkie-talkies: je moet een knop ingedrukt houden om te praten.

Appontwikkelaars kunnen vanaf nu de nieuwe walkie-talkie-functie toevoegen aan hun iOS-apps. Apple biedt hiervoor een zogeheten API aan in iOS 16. Dat is de grote update voor de iPhone die Apple deze week heeft aangekondigd op het ontwikkelaarscongres WWDC.

De iPhone-maker wijdde een speciale sessie aan de push-to-talk-communicatie, waarin het aan ontwikkelaars uitlegt hoe ze de walkie-talkie-functie aan hun apps kunnen toevoegen. Apps kunnen momenteel al audio op de achtergrond gebruiken, maar dat is beperkt tot spraakberichten en gesprekken. Met de nieuwe push-to-talk-API zijn audioberichten in real-time te versturen en te ontvangen, ook op de achtergrond.

In apps met push-to-talk moeten gebruikers een knop vasthouden om te praten. Hun audioboodschap wordt dan direct afgespeeld via een notificatie bovenaan het scherm van de ontvanger, die direct kan reageren of het gesprek weer kan verlaten. De functie ondersteunt groepsgesprekken en werkt ook direct vanaf het toegangsscherm, waarbij de gebruiker volgens Apple het toestel niet eerst hoeft te ontgrendelen.

Apple Watch

Op de Apple Watch heeft Apple al een eigen walkie-talkie-app maar die gebruikt momenteel FaceTime om audioberichten door te sturen. Of Apple met een eigen walkie-talkie-app voor de iPhone komt, is nog niet bekend.

Er bestaan al een aantal walkie-talkie-achtige apps voor iOS die andere technieken gebruiken, maar volgens Apple moeten deze apps uiteindelijk overstappen op de nieuwe standaardmethode. 

Luister onze terugblik op Apple-event WWDC: