Vernieuwd lockscreen met widgets

Apple heeft iOS 16 onthuld: dit is er nieuw in de grote iPhone-update

iOS 16 onthuld tijdens WWDC met nieuw vergrendelscherm
6 juni 2022 om 20:00
Laatste update: 6 juni 2022 om 20:35

Apple heeft de belangrijkste vernieuwingen in iOS 16 laten zien. De grote update voor iPhones biedt onder andere een geheel nieuw vergrendelscherm en verbeteringen rond notificaties.

Het vergrendelscherm van je iPhone gaat op de schop. Dit scherm toonde tot nu toe alleen de tijd, datum en je notificaties. Met komende update iOS 16 krijg je veel meer ruimte om het scherm te personaliseren. Zo kun je de klok een nieuw lettertype en een andere kleur geven. 

Ook kleine widgets komen naar het vergrendelscherm, in een vakje onder de klok. Met deze widgets zie je meer informatie als je naar de iPhone kijkt voordat je deze ontgrendelt. Denk aan een grafiek met de regenverwachting en de Activiteit-ringen van de Apple Watch.

Nieuwe notificaties

Notificaties verschijnen met iOS 16 van onderin het scherm en zijn makkelijk te verbergen. Nieuw zijn notificaties voor 'live activiteiten', zoals een workout of de status van een Uber-rit. Deze notificaties blijven automatisch in beeld staan. 

Wallpapers zijn met iOS 16 makkelijker in te stellen, omdat je ze kunt wisselen door te swipen. De iPhone kijkt ook in je fotobibliotheek om automatisch meer geschikte achtergronden te vinden. Staat er iemand op je wallpaper, dan verdwijnt de klok deels achter hun hoofd. Als je de Focus-modus van iOS gebruikt, kun je de achtergrond en widgets per Focus aanpassen.

Berichten bewerken

De Berichten-app krijgt ook een update. Het wordt eindelijk mogelijk om berichten te bewerken om bijvoorbeeld typfoutjes aan te passen. Ook kun je een bericht volledig intrekken en een gesprek op ongelezen zetten, zodat je er later nog eens naar kijkt. Daarnaast wordt het mogelijk om zonder enkele moeite een object uit een foto te knippen en in de Berichten-app te plakken. 

Ook wordt het makkelijk om foto's te delen, via een gedeelde iCloud-fotobibliotheek. Maximaal zes gebruikers kunnen in deze bibliotheek foto's plaatsen, waar andere gezinsleden deze kunnen vinden. 

Betaal later

Apple Pay krijgt een nieuwe functie: Apple Pay Later. Zonder extra kosten kun je het bedrag dat je moet betalen spreiden over zes weken. Dat kan op elke plek waar je met Apple Pay kunt betalen. Ook wordt informatie over je bestelling naar je Wallet gestuurd, zodat je makkelijk kunt zien waar je pakketje blijft.

Nieuwe Apple Maps naar Nederland

Het compleet vernieuwde Apple Maps komt naar Nederland. Met deze versie van de kaarten-app zie je veel meer details op het scherm, zoals waar er gebouwen staan en parken te vinden zijn. Ook zijn de navigatie-instructies gedetailleerder.  

De iPhone gaat een nog grotere rol spelen in de auto. Apple CarPlay wordt uitgebreid naar alle schermen in de wagen. Apple neemt dan de interface van de auto over. Via CarPlay kun je dan ook onder andere de airco en stoelverwarming instellen. Apple onthult eind volgend jaar welke auto's deze optie zullen ondersteunen. 

Het vernieuwde CarPlay in iOS 16.

Dit najaar, voor iPhone 8 en nieuwer

De nieuwste versie van het besturingssysteem voor iPhones werd maandagavond onthuld tijdens het ontwikkelaarscongres WWDC. Dat is een jaarlijks evenement voor appmakers dat standaard begint met een presentatie van de komende software-updates. iOS 16 komt beschikbaar rond dezelfde tijd dat de nieuwe iPhones worden onthuld, rond september.

De update naar iOS 16 zal beschikbaar zijn voor de iPhone 8 en nieuwer.  

Apple kondigde tijdens WWDC ook de nieuwe MacBook Air en Pro met de M2-chip aan. Ook presenteerde het de nieuwe updates voor de iPad, Apple Watch en Mac.

Bright is aanwezig bij WWDC in Californië. Volg onze updates en onze tweets.

Haal alles uit je iPhone