Ferrari: 60 procent van onze auto's elektrisch of hybride na 2026
Elektrische auto's

Ferrari: 60 procent van onze auto's elektrisch of hybride na 2026

16-06-2022 11:22 Laatste update: 11:22

Ferrari wil dat vanaf 2026 zes op de tien auto's die de fabrikant maakt volledige elektrische auto's of plug-inhybrides zijn. Daarom investeert het Italiaanse bedrijf 4,4 miljard euro in de ontwikkeling van elektrische modellen.

Voor de overgang naar een grotendeels elektrische en hybride vloot heeft Ferrari "alle vakbekwaamheid en al het kapitaal" voorhanden, zei topman Benedetto Vigna vandaag tijdens een presentatie. Ferrari onthult zijn eerste volledig elektrische sportwagen in 2025. Het bedrijf investeert fors in de uitbreiding van zijn fabriek in het Noord-Italiaanse Maranello, zodat daar ook accu's en stekkerauto's gemaakt kunnen worden.

Vigna presenteerde beleggers ook optimistische vooruitzichten voor de nabije toekomst. Ondanks de stijgende inflatie verwacht Ferrari niet dat de rijken der aarde de komende jaren minder auto's kopen. Dat moet in 2026 een aangepaste winst voor belastingen, rentes en afschrijvingen opleveren van 2,5 miljard tot 2,7 miljard euro, veel meer dan de 1,5 miljard euro vorig jaar. 

Batterijmodules

De eerste elektrische Ferrari, die in 2025 moet verschijnen, krijgt volgens de fabrikant enkele 'unieke eigenschappen' waardoor hij 'opvalt qua motorvermogen, gewicht, geluid en rij-emoties'. "Handgemaakte batterijmodules zullen worden geïntegreerd in het chassis van de auto's in een proces dat is gericht op het verminderen van het gewicht van het voertuig, het verhogen van de prestaties en het creëren van de unieke rijervaring."

Topman uit de techindustrie

Ferrari reageerde aanvankelijk erg traag op de verschuiving naar elektrisch rijden. Auto's van het merk zijn nu nog vooral bekend van de 12-cilinder verbrandingsmotoren. Vigna werd aangetrokken door Ferrari om meer werk te maken van elektrische auto's.

Vigna was eerder topman bij de chipfabrikant STMicro, waar hij de tak leidde die sensoren maakt voor onder andere de iPhone en de navigatiesystemen van automerken. Hij haalde bij Ferrari meerdere managers van zijn ex-werkgever binnen. Ook werkt Ferrari onder zijn leiding samen met chipmaker Qualcomm aan betere dashboardsystemen. 

Hoeveel goedkoper is elektrisch rijden?