Duitse waakhond onderzoekt mogelijk machtsmisbruik Google Maps
Oneerlijke concurrentie

Duitse waakhond onderzoekt mogelijk machtsmisbruik Google Maps

21-06-2022 11:18 Laatste update: 12:03

De Duitse toezichthouder is een procedure tegen Google gestart omdat het vermoedt dat functies en toepassingen van Google Maps de markt voor kaartendiensten verstoren.

De Duitse toezichthouder Bundeskartellamt valt over twee zaken. Ten eerste het Google Maps Platform, een dienst waarmee bijvoorbeeld hotels een landkaartje kunnen embedden op hun website. "We hebben informatie die erop wijst dat Google de combinatie beperkt van zijn eigen kaartdiensten met die van diensten van derden", zegt Andreas Mundt, president van de Bundeskartellamt.

Het gaat dan om toegang tot onder meer locatiedata, de zoekfunctie en Google Street View. De toezichthouder gaat onderzoeken of de concurrentie eronder lijdt dat Google die delen van zijn kaartdienst voor zichzelf houdt.

Het tweede punt waar de toezichthouder naar kijkt is Google Maps binnen de autosystemen van Google. Ook daar zou Google "zeer strikte gebruiksregels" toepassen die mogelijk ook concurrentieverstorend werken.

Duitsers hebben meer bevoegdheden

Eerder dit jaar heropende het Amerikaanse ministerie van Justitie een soortgelijk onderzoek naar Google rond Maps. Bij dat onderzoek is de verplichte koppeling van meerdere diensten en functies van Google de speerpunt: die koppeling zou volgens de Amerikanen mogelijk concurrentie dwarsbomen.

De Bundeskartellamt heeft sinds het vorig jaar meer bevoegdheden gekregen voor het aanpakken van grote bedrijven. Google is een bedrijf met 'marktoverschrijdend groot belang', waardoor volgens de toezichthouder oneerlijke concurrentie op de loer ligt.

Steeds meer onderzoeken tegen 'grote vijf'

Eerder startte de Duitsers al onderzoeken naar Google-diensten als de zoekmachine, YouTube en de Chrome-browser. Ook tegen Apple loopt een onderzoek. Volgens de Duitsers is het mogelijk concurrentieverstorend dat Apple zijn gebruikers toestemming laat geven om tussen apps en sites gevolgd te worden. Voorheen gebeurde dat stiekem, een praktijk waar veel geld meer werd verdiend.

Wereldwijd worden er steeds meer onderzoeken en zaken gestart tegen de grote Amerikaanse techbedrijven. Vaak gaat het om 'de grote vijf': Amazon, Apple, Google, Meta/Facebook en Microsoft. Die bedrijven zijn op een bepaald vlak allemaal marktleider en behoren tot de meest waardevolle bedrijven ter wereld, met marktwaardes van honderden tot duizenden miljarden.

Android Auto vs Apple Carplay: